MODELLJERNBANEFORENINGEN I NORGE (MJF) - forum

  New Posts New Posts RSS Feed - NMJ
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

NMJ

 Post Reply Post Reply
Author
Tog View Drop Down
Medlem i MJF
Medlem i MJF


Joined: 11 mars 2013
Status: Offline
Points: 275
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Tog Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: NMJ
    Posted: 27 april 2023 at 20:58
Så ble det klart at Finn og Knut Moe og Norsk Modelljernbane flytter til ny adresse innen Oslo øst. Hadde håpet de hadde valgt nytt butikklokale utenfor bygrensen. Rådyre bom- og parkeringsavgifter samt piggdekkgebyr frister ikke utenbysfolk, selv om hensikten bak visstnok skal være å bidra til å redusere plantenæringen CO2 og redde klodens klima. Heldigvis er netthandel fortsatt et godt alternativ til bybesøk. Og hvem vet - kanskje Finn slår på stortrommen og lanserer damper type 27 til åpningen. Eller noe annet gammelt snadder for oss gamlekara..
Back to Top
Kleindorf View Drop Down
Medlem i MJF
Medlem i MJF
Avatar

Joined: 20 desember 2008
Location: Norway
Status: Offline
Points: 122
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Kleindorf Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 30 april 2023 at 20:23
Det kan vel ikke være noen tvil lenger, selv om vi er en oljenasjon, at vi f**k'er opp klodens klima, det er så.
Det har vært, og blir nok, gratis parkering utenfor NMJ.
Noe som kanskje de vektlegger er at det er enkelt å reise også  til den nye butikken med kollektiv transport. Det kommer tilreisende til Oslo fra fjern og nær uten å ha med bil på flyet eller toget.
Har møtt endel av dem gjennom årene i butikken på Ensjø, de fleste hadde ikke norsk som morsmål.

Forøvrig pratet jeg faktisk med Finn nå på fredag om den type 27 HO-modellen han i sin tid fikk bygd i England. En Superline av den er ønsket, ja ! (Topline er det ikke marked for pga. for lavt antall).
Your mind is like a parachute - it doesn"t work before it is open : Frank Zappa (norsk HO, Fremo, US O skala)
Back to Top
Tog View Drop Down
Medlem i MJF
Medlem i MJF


Joined: 11 mars 2013
Status: Offline
Points: 275
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Tog Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 30 april 2023 at 22:32
"Det kan vel ikke være noen tvil lenger, selv om vi er en oljenasjon, at vi f**k'er opp klodens klima, det er så."

Uten at dette er noe hovedtema her er det slik at jordens klima/varme/kulde styres av vår planets elliptiske bane rundt solen. Noen ganger reiser vi nærmere, kanskje kombinert med høy solflekk-aktivitet, og det blir varmere. Når ellipseferden fører oss lenger unna genereres kaldere perioder på Tellus - også kalt istider. Slik varierer altså klimaet.

Litt voksenopplæring kan det tydeligvis være behov for. Det er kun 400 ppm Co2 i atmosfæren. Med andre ord utgjør dette 400 molekyler av en million luftmolekyler, som hovedsakelig da inneholder 999600 nitrogen- og oksygen-deler. Klimaeffekten berøres i 95 prosent av vanndamp. Og kun 4 prosent av total Co2 er menneskeskapt. Det betyr igjen at vårt bidrag kun er 16 ppm. 

Klimaet varierer kontinuerlig og i liten grad av menneskeskapt energiomsetning. Energi kan ikke ødelegges. Den bare går eksempelvis over fra bunden energi til fri energi. Slik de thermo-dynamiske lovene postulerer.

 Partikkelforurensning i atmosfæren må øke dramatisk for å ha innvirkning på temperaturen. Og da alltid i retning nedkjøling. (Eks. kjernefysisk vinter der sollyset hindres fra å trenge igjennom i full grad.) Og slett ikke mot global oppvarming.

Prisene på fossilt drivstoff, bompenger, piggdekkgebyrer og parkeringsavgifter tjener nok helt andre hensikter. 
Back to Top
Kleindorf View Drop Down
Medlem i MJF
Medlem i MJF
Avatar

Joined: 20 desember 2008
Location: Norway
Status: Offline
Points: 122
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Kleindorf Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 01 mai 2023 at 11:45
"Litt voksenopplæring kan det tydeligvis være behov for."
Okey, Okey. Da tar 99% av verdens forskere på temaet feil, og omtrent alle oppegående politikere også. Fossilindustrien og deres tilhengere har da rett. Framtia overlater vi til de etter oss.

Det er ekstremt mye penger som står på spill for det og de som er kilder til forurensning, og de har ditto ressurser (les tenketanker og betalte forskere) til å forsvare sine behov for framtidige inntekter. Oftest styrt av eldre herrer som vil ha mer og mer nå, og ikke tar ansvar for kommende generasjoner.
Amerikanske oljeselskaper (Esso?) fant ut allerede på 70-tallet at deres utslipp hadde innvirkning på klimaet men holdt rapportene skjult i mange ti år.

Leger betalt av tobakksindustrien framhevet tobakkens gunstige virkninger til innpå 70-tallet.
Mange kjøpte det budskapet da, fordi det passet dem selv best. Litt tjære i lungene skader vel ikke, vi har jo røyket i hundrevis av år? Dessverre er mange der fortsatt fordi man ikke vil gi avkall på inntektene som genereres av fossilindustrien. Da lager man seg "alternative facts" som Conway, Trumps pressetallskvinne i sin tid proklamerte på TV. Money, money, money ....

Klart sola kan ha innvirkning, men det er som i et godt lag med mat og drikke (les alkohol) å hive innpå ei flaske fra innerlomma på toppen av det du var spandert på. Da kan fort det tilte....
Seriøse forskere har lenge spådd endringer i klimaet og det skjer fortere enn de trodde. Vi ser stadig nye rekorder i endringer. F. eks. 2 år med tørke og tørre elver i Europa, og Spania nå med opptil 40 grader i april. Eksemplene er ekstremt mange. Les nyheter av idag - og tidligere.
Og nei, journalister er ikke sosialister av den grunn. De seriøse forholder seg til fakta.

Et gammelt ordtak: "One of the man's strongest virtues is self denial" !
"Et av menneskenes sterkeste egenskaper er selvfornektelse."

Norge har et overraskende stort antall klimafornektere. Vi er jo en oljenasjon med enorme inntekter derfra, som mange ikke vil gi slipp på. Skit i verden, heia meg og mitt ! Sukk ....
Holdningene kunne vært anderledes om klimafornekter Carl I. Hagen fra Frp.  hadde fått gjennom sitt forslag i 1976 om å selge ut alle våre oljeinteresser for 10 milliarder. Staten skal jo ikke drive med slikt, må vite. Da hadde vi vært i båt med andre land og ville nok hatt et anderledes syn på dette.

Men dette er jo helt utafor temaet om NMJ sin flytting. Det er en stor fordel av butikken deres både kan tilby parkeringsplasser og lett adkomst via kollektiv transport. Da får vi begge koste på oss bompenger for å kjøre bil dit uten å sutre. Det er gratis adgang inn i butikken, men det har ofte vært dyrt å gå derfra. Reise og ande utgifter blir små i den sammenheng.
Om du ser logoen min til venstre så sparer jeg bompenger med slik transport. Man bygger jo ikke bare modelljernbane her. Bare et tips .... EmbarrassedEdited by Kleindorf - 01 mai 2023 at 11:49
Your mind is like a parachute - it doesn"t work before it is open : Frank Zappa (norsk HO, Fremo, US O skala)
Back to Top
Tog View Drop Down
Medlem i MJF
Medlem i MJF


Joined: 11 mars 2013
Status: Offline
Points: 275
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Tog Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 01 mai 2023 at 13:16
"Klimafornektere..."

Stråmannsargument. Har aldri snakket med noen som fornekter klimaet eller at det alltid har vært i endring. Du har sikkert hørt om istidene. Derimot er det all grunn til å problematisere alle påstandene om menneskeskapte klimaendringer. Et stort og økende antall forskere tilbakeviser klimaendringer forårsaket av folk eller fe.

Det er bare som alle andre av dagens "kriser" med på å tildekke det virkelige problemet Vesten står overfor. Nemlig at vestlig økonomi er på full fart inn i kollaps grunnet enorm gjeld aksentuert av lave renter og museklikk-trykking av "nye" penger som skal stagge krakket.

De som eier brorparten av vestlige verdier skjønner nå at det kommende kollapset er like uunngåelig som i 1929. Det er Rotschild, Rockefeller, Soros, Bill Gates,  Bilderberger-gutta og Davos' Klaus Schwab & co. via globale  gigafond som Blackrock m.fl. ledet av verdens mektigste forvalter mr. Fink. Kollapsen vil frata disse store deler av formuene deres.

Vanlige influensaer og klimavariasjoner blåses derfor heftig  opp for å få folk til å fokusere vekk fra det virkelige, pekuniære sammenbruddet. Ellers ville investorene og folk flest løpt til bankene og hentet ut verdiene sine - som i 1929. Da fremskyndes sammenbruddet. Og flere svært store banker i både USA og Europa er allerede blitt "reddet" av sine respektive stater.

Mediene som skulle belyst denne virkeligheten, er eid av turbokapitalister og/eller gitt kunstig liv med statsstøtte i vår del av verden. Og ingen biter den hånden som mater dem. Derfor tier de.

Verdens til nå rikeste har bare ett kort til i ermet for å redde Vesten. Å holde proppen inne i bånn av skuta frem til alternativet - en global, ny verdensorden er i boks. Da vil samtidig en ny, digital valuta replassere både petro-Dollar og Euro. Slik mener man å kunne nulle ut dagens døende pengeindustri og "gå til start" for å begynne på ny med blanke ark.

Skal en slik global styring lykkes må de rike bli fattigere til fordel for de tidligere u-landene. Agenda 2030 finner du på Regjeringens hjemmesider. Vi snakker tidens viktigste agenda som ved hjelp av nyttige "kriser" kan holdes nede frem til selve opprettelsen.
Back to Top
ses View Drop Down
Fremo og MjF medlem
Fremo og MjF medlem
Avatar

Joined: 09 november 2006
Location: Norway
Status: Offline
Points: 3920
Post Options Post Options   Thanks (3) Thanks(3)   Quote ses Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 07 mai 2023 at 23:12
 Spar oss fra slike diskusjoner her. Denne tråden handelr om NJM. La det ikke ble nok et std for polariserte debatter som vi har nok av andre steder. Foreslår atmdoerator sletter deinnleggene der dette sporet av.
Svein S
Back to Top
Tog View Drop Down
Medlem i MJF
Medlem i MJF


Joined: 11 mars 2013
Status: Offline
Points: 275
Post Options Post Options   Thanks (1) Thanks(1)   Quote Tog Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 08 mai 2023 at 15:09
Ingen substansielle motargumenter avstedkommer gjerne krav om sletting. Jeg har forstått "Andre tema" dithen at det dreier seg om andre tema enn bare mj. 

Edited by Tog - 08 mai 2023 at 15:56
Back to Top
Tog View Drop Down
Medlem i MJF
Medlem i MJF


Joined: 11 mars 2013
Status: Offline
Points: 275
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Tog Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 15 mai 2023 at 07:18
Så skriver vi 15. mai og spenningen øker for oss NMJ-tussiaster. Antageligvis får vi en ny og fyldig katalog. Begynner å bli et par år siden forrige utgivelse. Blir det en ny damper? Finn og Knut har sikkert noen go'saker på lur. Nå skulle det være rett i kjømda om den viktigste butikk-innredningen er i boks. 15. mai (pluss moms ?) er ikke langt unna.
Back to Top
Tog View Drop Down
Medlem i MJF
Medlem i MJF


Joined: 11 mars 2013
Status: Offline
Points: 275
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Tog Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 31 mai 2023 at 20:35
Det tok jamen tid for Finn og Knut å få på plass lys i taket. Men slik verden utvikler seg må vel denne ventetiden sies å være et  trivielt lite problem. Varemangel og ditto råvareknapphet kan fort utvikle seg til det verre om ikke verdens ledere klarer å samarbeide og slutte med sabelrasling. MJF har i alle fall funnet en fin tone, og med ny redaktør i MJ-bladet ser vår lille andedam lovende ut.
Back to Top
el18 View Drop Down
Viderekommen
Viderekommen


Joined: 08 oktober 2008
Location: Switzerland
Status: Offline
Points: 65
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote el18 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 04 juni 2023 at 18:41
De jobber med å få den nye lokalen i gang. Jeg hadde mulighet å besøke dem i går. I hvert fall er det mer plass i den nye lokalen.
Back to Top
Tog View Drop Down
Medlem i MJF
Medlem i MJF


Joined: 11 mars 2013
Status: Offline
Points: 275
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Tog Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 06 juni 2023 at 20:08
9.juni skal visstnok nå være neste estimerte dato for ny-åpning. En repetisjon av 1.del av årets nyheter er nå tilbake på hjemmesiden. Blir spennende å se om 2.del av årets nyheter kommer nå med litt megasnadder i bakhånda. Ikke mange timene før teppet faller. Kan det vise seg å være en skikkelig racer fra en "sydlig" bane..?

NSB type 27a / 27b

Foto: Wikipedia
Back to Top
Tog View Drop Down
Medlem i MJF
Medlem i MJF


Joined: 11 mars 2013
Status: Offline
Points: 275
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Tog Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 16 juni 2023 at 06:43
Itt'no dot no.
Back to Top
Tog View Drop Down
Medlem i MJF
Medlem i MJF


Joined: 11 mars 2013
Status: Offline
Points: 275
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Tog Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 02 august 2023 at 21:14
Da er det bare å se frem til høstens "Del 2" i NMJ's modell-lansering. Sommeren er trolig ingen høysesong for modelltog. For mitt vedkommende er den siste tiden benyttet til ferdigstilling av verksted/garasje til veteranmotorsykler. (Tempo, Jawa). Med 6 meter opp til mønekammen ble det god plass. Fullt vinterisolert med Airrex dieselbrenner og topp belysning blir det en levelig furtebu selv om de blå gradene herjer ute i den mørke årstid.

Min generasjon er trolig den mest priviligerte som har bebodd Tellus ever. Nå har man jo bestemt seg for å rive ned mye av dette til fordel for hele resten av verden. Jaja, godt man er på oppløpssiden selv også. Det ble et sabla godt liv sammen med min hulde viv. Etter førti år burde vi vel fredes av Riksantikvaren... :=)
Back to Top
MortenF View Drop Down
Viderekommen
Viderekommen
Avatar

Joined: 15 januar 2018
Location: norge
Status: Offline
Points: 5
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote MortenF Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 01 januar 2024 at 19:40
Håper ikke dette blir som å banne i kjerka, men det blir sikkert en brannfakkel;
Hvordan rangeres kvaliteten på NMJ sine produkter sammenliknet med f.eks. Roco, Trix ?
De lager utrolig fine modeller, men passer de best i monter eller tåler de å kjøres ?
Regner med mange synspunkter her, men håper på saklige innlegg, og husk "noen velger mora, andre dattra".
MortenF.
N-ovise
Back to Top
Tog View Drop Down
Medlem i MJF
Medlem i MJF


Joined: 11 mars 2013
Status: Offline
Points: 275
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Tog Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 01 januar 2024 at 20:46
Roco, Trix m.fl. er blitt veldig bra med årene hva detaljrikdom og forbilde-korrekthet angår. Kjøreegenskapene har lenge også vært gode. 

NMJ's modeller har nok fra tid til annen kunnet vært bedre. Både hva stabilitet på skinnene og teknisk angår. Jeg har derfor av og til måttet modifisere saker og ting. Selv om jeg er vitrinemann vil jeg at alt skal funke.

Men det som gjør Finn Moe til konge på haugen nord for Lindesnes er selvsagt alle hans norske modeller. Hva hadde vi nordmenn vært uten ham. Detaljrikdommen er i hovedsak veldig bra. Selv om litt bedre festing av schmåtteraien også kunne vært ønskelig i blant. Det er i hovedsak kjøreegenskapene jeg vil pirke på.

Men når vi tenker på et så lite firma som NMJ er det lett å forstå at det ikke alltid har vært enkelt å holde produsenter på andre siden av kloden i ørene. Hadde Finn valgt å produsere nærmere i vestlige høykostland hadde trolig prisene vært uoverkommelige for vår mikroprodusent.

Synes imidlertid  Topline ofte er like bra som Superline. Kjøper ikke Superline om Topline er tilgjengelig for samme togmodellen.
Back to Top
MortenF View Drop Down
Viderekommen
Viderekommen
Avatar

Joined: 15 januar 2018
Location: norge
Status: Offline
Points: 5
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote MortenF Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 01 januar 2024 at 21:03
Takk for nøktern og ærlig info !
Har kjøpt inn noen lok og passasjervogner fra NMJ til mitt nye "prosjekt" så jeg får vente med flere impulskjøp før jeg får lagt noen skinner og testet litt. Irriterende hvis det blir avsporinger og toget vugger avgårde som en rutsjebane.
MortenF.
N-ovise
Back to Top
 Post Reply Post Reply

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.05
Copyright ©2001-2022 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0,055 seconds.