MODELLJERNBANEFORENINGEN I NORGE (MJF) - forum

  FAQ FAQ  Søk i forum   Arrangement   Registrer ny bruker Registrer ny bruker  Logg inn Logg inn

Knurring i gearkassene på BM73 (NMJ)

 Svar Svar
Forfatter
  Tråd Søk Tråd Søk  Innstillinger for tråd Innstillinger for tråd
Per Einar Orebe Se rullemeny
FREMO-forummedlem
FREMO-forummedlem


Medlem siden: 05 november 2004
Land: Norway
Status: Utlogget
Points: 331
Innstillinger for innlegg Innstillinger for innlegg   Thanks (0) Thanks(0)   Sitér Per Einar Orebe Sitér  SvarSvar Direkte Link til dette innlegget Tråd: Knurring i gearkassene på BM73 (NMJ)
    Sendt: 11 juni 2017 kl. 20:13
Denne har inntil svært nylig "gått som ei klokke", men nå knurrer den når den kommer inn i en sving.  Jeg har smurt opp hjullagrene som beskrevet i bruksanvisningen, men denne lyden virker komme fra gearkassen.  Jeg har demontert drivenheten og kjører bare denne nå som test.  Jeg har ikke gjort forsøk på å åpne gearkassen.

Lyden kan minne om en stålaksling som beveger seg inne i for eksempel enden på Kardan leddet.


Noen som har erfaring med slik ulyd?
Til toppen
H. Lindholm Se rullemeny
Veteran
Veteran


Medlem siden: 17 november 2006
Land: Norway
Status: Utlogget
Points: 1016
Innstillinger for innlegg Innstillinger for innlegg   Thanks (0) Thanks(0)   Sitér H. Lindholm Sitér  SvarSvar Direkte Link til dette innlegget Sendt: 11 juni 2017 kl. 22:25
Ut fra beskrivelsen kan det tyde på at det er enten noe som er løst, eller noe som er utslitt.
 
Jeg skal ikke uttale meg skråsikkert om akkurat denne modellen (som jeg ikke har, og derfor heller ikke noen erfaringer med), men gjennom alle de år jeg har drevet med MJ (hvorav 15 år med service, herunder reparasjon og smøring av noen tusen lokomotiver av alle mulige konstruksjoner) har jeg aldri noensinne opplevd at ulyder har kommet av dårlig smurte hjulaksellagre.
Det er en stor og dessverre veldig utbredt misforståelse at det er manglende smøring av hjulakslene som lager ulyder. Manglende smøring av hjulakslene vil etter hvert føre til slitasje, men aldri ulyder. Til det er ikke rotasjonshastigheten høy nok.
Ulyder som skyldes manglende smøring (skriking, piping og skurring) kommer i ca 95% av tilfellene fra motorlagrene. Det er de som roterer hurtigst, der blir det varmest, og derfor tørker de ut fortest. En del modeller har snekkedrev og fleksible ledd mellom motoren og snekkedrevet (eksempelvis mange Roco-modeller), slike har egne lagre for snekkedrevet, de roterer like fort som motorakselen, men på grunn av avstanden til motoren tørker de sjelden helt ut. Støy på grunn av manglende smøring der står for ca 4% av støy grunnet manglende smøring. Den siste 1% prosenten er vanligvis en tannhjulsaksel nær motoren.
Støy på grunn av manglende smøring skyldes vibrasjoner i lagre, som igjen skyldes at det naturlig nok er visse lagertoleranser (klaringer). Jo mindre klaring og høyere rotasjonshastighet, desto høyere tone. Når det er olje i lageret glir alt lett, og oljen fyller ut klaringen. Når lageret blir tørt begynner det å vibrere. Jo lenger vekk fra motorakselen og ned til hjulakslene man kommer, desto lavere blir rotasjonshastigheten, og dermed også muligheten for å lage støy. Der er rotasjonshastigheten så lav at det ikke kan skape hørbar lyd selv om lagrene blir tørre, men det blir de nesten aldri.
Misforståelsen om at hjulakslene skal smøres hvis det kommer støy fører i veldig mange tilfeller til oversmøring, som bare skaper kontaktproblemer og samler støv og skitt.
Jeg har ikke tall på alle de tilfellene hvor jeg har tatt imot "hylende" lokomotiver som eieren har nesten druknet i olje, uten å få bukt med ulydene fordi oljen er påført alle mulige andre steder enn der den skal. Når jeg så har satt lokomotivet på sporet og latt det kjøre sakte - med tydelig hyling, så er det bare å berøre et motorlager med "tryllestaven" (som selvfølgelig er en nål med en nesten mikroskopisk oljedråpe på), og i samme øyeblikk er hylingen borte.
 
Snekkedrev er noe for seg selv, de har jeg heller aldri hørt støy fra. Det er også veldig sjelden at selve snekkedrevet tørker ut, men selv om det skulle skje skal det veldig mye til for at de skal lage støy. Om de blir helt tørre vil de imidlertid slites i stykker etter en tid, og deformeringen som slitasjen medfører kan lage støy. Da er det imidlertid for sent.
 
Så mitt råd hvis noe hyler eller skriker - ta en så liten oljedråpe som overhode mulig inn på hvert motorlager - og bare der. Hvis støyen ikke gir seg da, så er det mest sannsynlig at det er noe helt annet enn smøring som er problemet.
Til toppen
Kjell H. Se rullemeny
Medlem i MJF
Medlem i MJF


Medlem siden: 02 november 2004
Land: Norway
Status: Utlogget
Points: 2272
Innstillinger for innlegg Innstillinger for innlegg   Thanks (0) Thanks(0)   Sitér Kjell H. Sitér  SvarSvar Direkte Link til dette innlegget Sendt: 12 juni 2017 kl. 15:46
Det kan være at når du har satt drivenheten på skinnene at du har trykket inn den ene drivknuten som sitter på gearkassen? Er drivakslingen relativt slakk aksialt kan det være det som har skjedd?
Åpne drivenheten og sjekk drivakslingene. Drivknuten på gearkassen er i plast og kun presset inn på akslingen. Den kan lett forskyve seg.
 
Tannhjul som sprekker låser ofte gearkassen / motoren roterer mens "intet skjer" / skaper ujamn gange og lyd for hver gang tannhjulet roterer.
Til toppen
Per Einar Orebe Se rullemeny
FREMO-forummedlem
FREMO-forummedlem


Medlem siden: 05 november 2004
Land: Norway
Status: Utlogget
Points: 331
Innstillinger for innlegg Innstillinger for innlegg   Thanks (0) Thanks(0)   Sitér Per Einar Orebe Sitér  SvarSvar Direkte Link til dette innlegget Sendt: 12 juni 2017 kl. 19:44
Dette ligger nok i knutene og eller gearet.  (Og ikke i hjulene.)  Jeg var ute etter om andre hadde erfaringer som tilsa det ene eller det andre, før jeg begynnte "å mekke".
Til toppen
Ludefladen Se rullemeny
Fremo og MjF medlem
Fremo og MjF medlem
Avatar

Medlem siden: 04 august 2010
Land: Norge
Status: Utlogget
Points: 29
Innstillinger for innlegg Innstillinger for innlegg   Thanks (0) Thanks(0)   Sitér Ludefladen Sitér  SvarSvar Direkte Link til dette innlegget Sendt: 09 februar 2018 kl. 14:15
Heisann.
Har det samme problemet på mitt sett. Og vet at flere sliter med dette.
Men noen der ute må vel ha funnet ut at problemet?
MJ-hilsen
Ludefladen
R.Norheim
Til toppen
Per Einar Orebe Se rullemeny
FREMO-forummedlem
FREMO-forummedlem


Medlem siden: 05 november 2004
Land: Norway
Status: Utlogget
Points: 331
Innstillinger for innlegg Innstillinger for innlegg   Thanks (0) Thanks(0)   Sitér Per Einar Orebe Sitér  SvarSvar Direkte Link til dette innlegget Sendt: 13 februar 2018 kl. 17:38
Jeg åpnet - så på og kjørte uten kåpe på.  Det gikk bra!  Satte det sammen igjen og det har funka bra etterpå.  Jeg tror det er de glatte akslingen som "roterer" i hunndelen av kardang leddene.  I enden mot motoren.  Jeg kan ikke se andre sjanser for generering av denne lyden.  Det er mulig jeg under demonteringen fikk beveget på noe uten at jeg la merke til dette.
Til toppen
Kjell H. Se rullemeny
Medlem i MJF
Medlem i MJF


Medlem siden: 02 november 2004
Land: Norway
Status: Utlogget
Points: 2272
Innstillinger for innlegg Innstillinger for innlegg   Thanks (0) Thanks(0)   Sitér Kjell H. Sitér  SvarSvar Direkte Link til dette innlegget Sendt: 14 februar 2018 kl. 10:31
Sjekk at det ikke er aksielt slakk i snekkedrevene.
Dette kan avhjelpes ved å sette inn små skiver. Sjekk også at det ikke er for stor avstand på drivakselen som ender opp i 2 universalledd (i motoren og gearkassen). Dersom denne akslingen får for stor aksielt slakk, kan dette forårsake lyden. Sjekk også at universalleddet både på motor og gearkasse ikke "kniper i gaffelen" på universalleddet. Den skal være helt løs, ellers kan den lage lyd spesielt i kurver - om den kniper.
Til toppen
 Svar Svar
  Del innlegg   

Forum: Forumtillatelser Se rullemeny

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.06
Copyright ©2001-2016 Web Wiz Ltd.

Denne siden ble generert på 0,281 sekunder.