MODELLJERNBANEFORENINGEN I NORGE (MJF) - forum

  New Posts New Posts RSS Feed - BDFo4-7 type 2 lokaltogvogn
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

BDFo4-7 type 2 lokaltogvogn

 Post Reply Post Reply
Author
hflesche View Drop Down
Medlem i MJF
Medlem i MJF


Joined: 15 november 2004
Location: Norway
Status: Offline
Points: 88
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote hflesche Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: BDFo4-7 type 2 lokaltogvogn
    Posted: 15 mars 2023 at 06:30
I lokaltrafikken mellom Bergen og Nesttun gikk det et spesielt vognsett. Dette bildet fra Digitalmuseet viser settet:
De to bakerste vognene kan lages med utgangspunkt i Rocco teakvogner, sag, mm. Og Scala Design har solgt et byggesett basert på en Rocco vogn.
Men den forreste vognen, BDFo4-7 type 2, er det dårlig med utgangspunkt. Inngangspartiet har doble dører. Jeg har ikke flere Rocco-vogner tilgjengelig for slakting, så her må alt bygges fra grunnen av. Ikke bare vognkassen, men understell og tak også.
Så da satte jeg meg ned med 3D-tegning og gikk i gang. Vognkassen printer jeg ut i flere deler og limer den sammen. Her er de ubearbeidete delene:Her i sammenlimt form. Taket ble svakt buet fra printen, men ikke mer enn at det kommer på plass når det limes på:


Helge F.
Back to Top
Tog View Drop Down
Medlem i MJF
Medlem i MJF


Joined: 11 mars 2013
Status: Offline
Points: 235
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Tog Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 16 mars 2023 at 05:46
Flott at du legger ut bilder av dine bestrebelser på å rekonstruere denne vognen. Det hele ser lovende ut. Vi som liker det fantastiske gamle Norge venter spent på fortsettelsen. Stå på!
Back to Top
hflesche View Drop Down
Medlem i MJF
Medlem i MJF


Joined: 15 november 2004
Location: Norway
Status: Offline
Points: 88
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote hflesche Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 16 mars 2023 at 21:18
Grunnlaget jeg har for vognen er typetegning i Trykk nr. 751 fra 1.7.57. Det ble kun bygget en vogn av denne typen, vogn nr 18108. I typetegningen er det påført med håndskrift at den ble bygget om til BFo4b type 6 pr 1.7.61. Da ble postavdelingen tatt vekk, passasjeravdelingen ble tilsvarende utvidet og den fikk da 6 store sidevinduer i stedet for de 4.
De bildene jeg har funnet er det jeg viste til i Digitalmuseet i første innlegg, et annet også ved Kristianborg (med toget i retning mot Bergen) og tre av BFo4b i NJK sin materielldatabase. De tre sistnevnte viser vognen når den skal hugges.
Bildene og tegningen gir god nok informasjon for det ytre. Innredningen har jeg tatt meg visse friheter med, men er inspirert av bilder av tilsvarende vogner med post-, reisegods- og konduktør-avdeling. 

Fargen på setene har jeg ingen dokumentasjon på. De kunne være brune, slik jeg har sett eksempler på fra tidsepoken vognen ble bygget (1923), eller de kunne være røde slik andre midtgangsvogner er avbildet med. Jeg endte opp med en burgunderrød. Mest fordi jeg har en boks med den fargen og de røde boksene jeg har blir for skarpe. Mattet ned med klar vannbasert lakk blir den burgunderrøde passe avdempet, og når man ser den gjennom vinduene er den grei nok.
Mulig jeg lar veggene (unntatt i reisegodsavdelingen) være umalt. Fargen på PLA'en jeg printer med er ikke så langt unna det jeg har sett bilder av. Men hvis annen farge smitter over, må jeg male de veggene og.
Reisegodsavdelingen er sikkert mørkere enn den skulle vært, men det var nå den fargen jeg hadde tilgjengelig ...

Innredningen printet jeg først ut i enkeltdeler slik at veggene ble liggende. Men det ble for plundrete å få det til å passe fint sammen og limen bet ikke alltid like bra. Så jeg printet den ut i ett i stedet.

Her er innredningen, og vognkassen har fått første strøk med teakstruktur:

Helge F.
Back to Top
Tog View Drop Down
Medlem i MJF
Medlem i MJF


Joined: 11 mars 2013
Status: Offline
Points: 235
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Tog Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 17 mars 2023 at 11:00
Detaljert postsorteringsavdeling du har laget. Mangler bare en postmann sittende på en stol samt en stående som legger brev i hyllene. Og et par postsekker med røde/hvite/blå flaggstriper. Samt noen sittende passasjerer. Får du riktig dempet lys også er det topp. Eventuelt destinasjonskilt på hver side og riktig plasserte takventiler. Det er nesten ikke ende på hvor detaljert det er moro å lage.

Tror det var fortidens mestermaler Michelangelo som sa "bagateller skaper fullkommenhet, og fullkommenhet er ingen bagatell". Blir spennende med sluttresultatet.
Back to Top
hflesche View Drop Down
Medlem i MJF
Medlem i MJF


Joined: 15 november 2004
Location: Norway
Status: Offline
Points: 88
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote hflesche Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 17 mars 2023 at 17:54
Det med takventilene er et godt poeng. Da jeg først studerte bildene fra Digitalmuseet var ikke kvaliteten slik at jeg så noen taventiler. Eller så overså jeg de. Bildene fra hugging i Hokksund er etter ombygging og da er det ikke så mange ventiler synlig. Og lite om sikker plassering pga at ståstedet fotografen har hatt viser taket skrått nedenfra.

Men nå ser jeg mer detaljer på bildet fra Digitalmuseet. Da ser det ut som om det er to ventiler over hver av de fire vinduene i kupeavdelingen, deretter to plassert sentrisk, hhv en ventil i bakkant av postavdelingen og en forrest over konduktørrommet. Ref utsnittet under:

Den til postavdelingen ser større ut enn de andre, eller så er det noen pixler fra bakgrunnen som forstyrrer. Kommentarer til ventilene? 

Taket mitt er ikke ferdig og selv om det er kun lagt inn noen få hull for ventiler nå, så er jeg i byggeprosessen og kan lett endre det. I verste fall printer jeg ut nytt tak.

Sittende passasjerer er med i planen. Maling av dem pågår.

Destinasjonsskilt er selvfølgelige. Jeg har "Bergen", men skulle strengt tatt hatt "Nesttun" hvis jeg skal ha togsettet med lokomotivet kjørende fremover og ikke bakkende.

Hvorvidt det var operativ posttjeneste på 50-tallet i de vognene er jeg i tvil om. 
For å ta stasjonene mellom Bergen og Nesttun så er de/har de vært etablert som postkontor, men:
  • Kronstad stasjon hadde ikke postkontoret etter 1944
  • Minde stasjon hadde ikke postkontoret etter 1945
  • Fjøsanger stasjon hadde postkontor, også etter at togtrafikken var avviklet.
  • Hop stasjon hadde postkontor, også etter at togtrafikken var avviklet.
  • Nesttun stasjon hadde ikke postkontoret etter 1917.
Er det da sannsynlig at de drev og sorterte post underveis eller befordret de kun postsekker mellom stasjonene? Eller var postavdelingen ikke i bruk over hode?
Nå legger jeg ikke opp til noe nagletellere vil la passere og tar ikke sikte på å være 100% historisk korrekt. Så det er mulig at det dukker opp en postbetjent el.l. Og det kan tenkes at det ligger brev sortert i hyllene. Eller det kan være at man ikke ser noe hva som befinner seg i postavdelingen siden det er et relativt lite vindu.
Helge F.
Back to Top
 Post Reply Post Reply

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.05
Copyright ©2001-2022 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0,031 seconds.