MODELLJERNBANEFORENINGEN I NORGE (MJF) - forum

  FAQ FAQ  Søk i forum   Arrangement   Registrer ny bruker Registrer ny bruker  Logg inn Logg inn

Lage landskap

 Svar Svar
Forfatter
  Tråd Søk Tråd Søk  Innstillinger for tråd Innstillinger for tråd
halvors Se rullemeny
Fremo og MjF medlem
Fremo og MjF medlem


Medlem siden: 03 november 2004
Land: Norway
Status: Utlogget
Points: 763
Innstillinger for innlegg Innstillinger for innlegg   Thanks (0) Thanks(0)   Sitér halvors Sitér  SvarSvar Direkte Link til dette innlegget Tråd: Lage landskap
    Sendt: 03 april 2019 kl. 08:59
Kryssfiner er et utmerket materiale, og jeg vil også anbefale å bygge rammen også av kryssfiner (9-12 mm) slik at du unngår vertikale bøyinger i ramma. Vanlige trematerialer kan bøye seg over tid og skape problemer for landskap og tog oppå.

Hilsen Halvor
Til toppen
H. Lindholm Se rullemeny
Veteran
Veteran


Medlem siden: 17 november 2006
Land: Norway
Status: Utlogget
Points: 1096
Innstillinger for innlegg Innstillinger for innlegg   Thanks (0) Thanks(0)   Sitér H. Lindholm Sitér  SvarSvar Direkte Link til dette innlegget Sendt: 02 april 2019 kl. 12:15
Sitat: Johnnyboy1 Johnnyboy1 skrev:

Det jeg har tenkt er å bruke kryssfinérplate i bunnen og så modellere landskapet oppå der. Er gips et bra materiale å bruke for landskap? Eller vil denne falle av om jeg legger den direkte på kryssfinéren?
 
En ting jeg har tenkt på når det gjelder kryssfinérplatene er at de jo vil bevege seg noe siden de er av tre, så evt sparkel kan sprekke opp. Og er det noe lim som egner seg til å lime f eks plast til tre?
 
Kryssfiner er helt flott å bygge på, men det aller viktigste er å lage en helt stabil ramme. En plate alene vil bøye seg og skape masse problemer hvis du ikke har en stabil ramme under. Det hjelper ikke hvor tykk plate du bruker, den vil alltid bøye seg, da sprekker garantert det du har bygget oppå.
Rammen børe være minst 10 cm høy (gjerne mer) for å bli stabil, og kan lages av tynne materialer. I praksis kan du si at du lager en kasse med bunnen opp. Det må også være noen tverrstivere og gjerne også noen diagonalstivere for å holde stabiliteten i horisontalplanet. Det bør ikke være mer enn 20-30 cm fra noe sted på platen til rammekant eller tverrstiver.
 
For å lage mest naturlig landskap er det fint å bygge en åpen ramme uten hel plate på toppen. Da kan man skjære ut finerplatestriper der det skal ligge spor eller andre ting som det er greit å ha på plane flater, og så kan man bygge landskap som er både høyere og lavere enn sporene. Ved å bygge sporene litt opp fra hovedrammen kan man eksempelvis bygge bruer selv om sporet er horisontalt.
 
Kryssfiner er stabilt nok og beveger seg svært lite hvis det bare er stabil ramme under og luftfuktighet og temperatur i rommet ikke varierer veldig mye. Hvis det er så store variasjoner at det blir et problem, så egner rommet seg uansett ikke til mj-bygging.
Gips eller andre tilsvarende masser er bare egnet for overflatebehandling, å bygge hele landskapet av gips blir ekstremt tungt. Selv foretrekker jeg å bygge landskapsformasjoner av isopor eller tilsvarende, det veier "ingenting" og kan limes med vanlig trelim.

Snølandskap har jeg bygget med gips på isopor, og malt med vanlig matt hvit interiørmaling. Snøspray som brukes til dekorasjonsformål er etter min mening helt ubrukelig, det blir alt for grov struktur, det gulner, og det flasser av etter en stund. Frosset fossefall laget jeg med stearin fra et hvitt lys som jeg lot dryppe ned på landskapet.


Endret av H. Lindholm - 02 april 2019 kl. 12:18
Til toppen
Morten Jacobsen Se rullemeny
Fremo og MjF medlem
Fremo og MjF medlem
Avatar

Medlem siden: 05 november 2004
Land: Bergen, Norge
Status: Utlogget
Points: 1106
Innstillinger for innlegg Innstillinger for innlegg   Thanks (0) Thanks(0)   Sitér Morten Jacobsen Sitér  SvarSvar Direkte Link til dette innlegget Sendt: 01 april 2019 kl. 22:26
Utrolig mye å lære fra YouTube.

Her er en metode jeg har benyttet for å lage en base med pappstriper. I stedet for å dyppe papirhåndklær i gips, bruker jeg heller gipsbandasje som klippes opp innpasse lengder og dyppes i vann før det legges på pappwebben (med litt overlapp).

https://youtu.be/QvwG68-blNs

Jeg har også benyttet styrofoam som nevnes i innlegget over. Et eksempel fra YouTube der det også benyttes fugeskum (som må behandles med forsiktighet):

https://youtu.be/tpXSBYzGqBM

Foreslår at du søker på Model Railroad Scenery på YouTube. Lykke til.
Morten Jacobsen (MJ)

H0 DC og norsk forbilde fra 1955-65 med islett av H0e, Digitrax DCC og FREMO
Til toppen
bkv1 Se rullemeny
Veteran
Veteran


Medlem siden: 19 desember 2010
Land: Norge
Status: Utlogget
Points: 247
Innstillinger for innlegg Innstillinger for innlegg   Thanks (0) Thanks(0)   Sitér bkv1 Sitér  SvarSvar Direkte Link til dette innlegget Sendt: 01 april 2019 kl. 20:20
Jeg har noen ganger brukt skumplater fra byggemarkedet.
Jeg har skåret til biter og limt dem fast på platen, altså formet omtrent slik lanskapskonturen skal bli. Så har jeg limt på tørkepapir som jeg igjen har smørt inn med fortynnet trelim. Nytt lag med tørkepapir. Tre lag tror jeg. Siste også smørt inn med fortynnet trelim. Når alt er tørket har du en solid overflate som du kan male og legge landskapsmateriale på.

Prøv det på en detalj og se om du liker det. Det er solid og veier svært lite.

 


Endret av bkv1 - 01 april 2019 kl. 20:22
Hilsen Bjørn

N-skala, Peco 55, Digikeijs DR5000, JMRI. Tysk diesel nyere tid
Til toppen
Johnnyboy1 Se rullemeny
Viderekommen
Viderekommen
Avatar

Medlem siden: 19 oktober 2017
Land: Norge
Status: Utlogget
Points: 40
Innstillinger for innlegg Innstillinger for innlegg   Thanks (0) Thanks(0)   Sitér Johnnyboy1 Sitér  SvarSvar Direkte Link til dette innlegget Sendt: 31 mars 2019 kl. 13:11
Jeg er nybegynner og jeg har lyst til å prøve meg på å bygge noen moduler med spor/bygninger/landskap. Det jeg lurer på er hvilke materialer og tenkikker det er lurt å bruke?

Det jeg har tenkt er å bruke kryssfinérplate i bunnen og så modellere landskapet oppå der. Er gips et bra materiale å bruke for landskap? Eller vil denne falle av om jeg legger den direkte på kryssfinéren?
Hva med vanlig sparkel?
Jeg har også noen plater med skumaktig materiale fra et oppussingsprosjekt. Noen som har erfaring med å bygge med lignende plater? Kan jeg male på dem og hvilken maling egner seg?

Jeg tenker også å lage vinter på en av modulene. Hvilke materialer egner seg for å lage snø?

En ting jeg har tenkt på når det gjelder kryssfinérplatene er at de jo vil bevege seg noe siden de er av tre, så evt sparkel kan sprekke opp. Og er det noe lim som egner seg til å lime f eks plast til tre?

Jeg har søkt etter teknikker på nettet og funnet en del, men tenkte å spørre her for å høre om erfaringer.
Til toppen
 Svar Svar
  Del innlegg   

Forum: Forumtillatelser Se rullemeny

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.06
Copyright ©2001-2016 Web Wiz Ltd.

Denne siden ble generert på 0,078 sekunder.