MODELLJERNBANEFORENINGEN I NORGE (MJF) - forum

  FAQ FAQ  Søk i forum   Arrangement   Registrer ny bruker Registrer ny bruker  Logg inn Logg inn

telegrafmaster

 Svar Svar
Forfatter
  Tråd Søk Tråd Søk  Innstillinger for tråd Innstillinger for tråd
kokken Se rullemeny
Fremo og MjF medlem
Fremo og MjF medlem
Avatar

Medlem siden: 24 mars 2007
Land: Norway
Status: Utlogget
Points: 664
Innstillinger for innlegg Innstillinger for innlegg   Thanks (0) Thanks(0)   Sitér kokken Sitér  SvarSvar Direkte Link til dette innlegget Tråd: telegrafmaster
    Sendt: 13 juli 2017 kl. 00:17
Hvor høye var telegrafmastene og hvor lang avstand var det mellom stolpene? Og hadde de norske stolpene 4 eller 5 isolatorer?
Mvh

Tom-Andrè Engebretsen
http://www.kokken.mj-blogger.no
Til toppen
H. Lindholm Se rullemeny
Veteran
Veteran


Medlem siden: 17 november 2006
Land: Norway
Status: Utlogget
Points: 951
Innstillinger for innlegg Innstillinger for innlegg   Thanks (0) Thanks(0)   Sitér H. Lindholm Sitér  SvarSvar Direkte Link til dette innlegget Sendt: 13 juli 2017 kl. 09:36
Siden dette er et jernbane/modelljernbaneforum antar jeg du mener telefon- og telegrafstolper langs norske jernbanelinjer? Generelt var Telegrafverkets stolper en del høyere og grovere enn jernbanens stolper, og de hadde som oftest mange fler linjer enn jernbanens.
 
Alminnelig stolpeavstand er ca 50 meter, men den kan være ned mot 30 meter der det anses nødvendig av landskapsmessige eller andre årsaker.
 
Vanlig stolpelengde er 7-10 meter, også avhengig av lokale forhold. 70-100 cm av stolpen står nede i bakken, mer jo høyere stolpen er.
 
Antall isolatorer avhenger av hvor mange telefon- og telegraflinjer det er på strekningen. På sidebaner var det gjerne bare to telefonlinjer og én linje for signaltelegrafen. På hovedlinjer kunne det være mange fler telefonlinjer, kanskje opptil 6-8. Siden jernbanens telefonlinjer bare ble brukt til intern trafikk var det sjelden noe større antall enn dette.
 
Signaltelegraflinjen brukes til å sende togmeldinger og gjennom disse kontrollere sporvekslenes stilling på ubetjente stasjoner og sidespor på linjen. Den har bare én isolator (bare én tråd, returstrøm ved jording), og denne ene isolatoren står normalt alltid på toppen over telefonlinjene. På 1800-tallet ble det mye brukt et spesiell støpt toppstykke på stolpene med en pigg på toppen hvor isolatoren for signaltelegraflinjen ble plassert (kalt "Keiser Wilhelm" på grunn av likheten med tyske hjelmer fra den tiden). Noe senere ble det i stedet plassert en vanlig isolator på siden av stolpen, helt oppe ved toppen.  På strekninger med signaltelegraf var det derfor alltid odde antall isolatorer. Nesten alle strekninger hadde signaltelegraf for 100 år siden, noen beholdt den inntil nylig.
 
Telefonlinjene har alltid to isolatorer (to tråder) for hver linje. Minimum på sidebaner er som nevnt to telefonlinjer, én "stasjonslinje" som bare telefonapparatene på togekspedisjonskontorene er tilkoblet, og en "alminnelig linje" hvor alle telefonapparater som finnes på strekningen er tilkoblet. På hovedlinjer ville det normalt være flere linjer for annen kommunikasjon.
Når det er to telefonlinjer står isolatorene generelt parvis to og to rett overfor hverandre på stolpen slik at de danner en "firer". Så står isolatoren for signaltelegrafen litt ovenfor disse igjen.
For å redusere induksjon og overhøring mellom linjene står det to trådene som tilhører samme linje diagonalt i "fireren". For ytterligere å redusere induksjonspåvirkning revolveres trådene med 1/4 fra stolpe til stolpe, slik at den tråden som står øverst til venstre på første stolpe går til isolatoren øverst til høyre på neste, deretter til den nederste til høyre, deretter til den nederste til venstre, deretter til den øverste til venstre igjen, osv.
Hvis det bare er én telefonlinje på stolpekursen revolveres på samme måte fordi man da senere kan sette opp en linje til uten å flytte på isolatorer, men da "mangler" to isolatorer i "fireren". På grunn av revolveringen vil derfor isolatorene stå diagonalt overfor hverandre, omvendt på annenhver stolpe.
Hvis det eksempelvis er tre telefonlinjer vil det da være 6 isolatorer (+ 1 for signaltelegrafen), de fire for de to første linjene vil stå som en "firer", mens den nedenfor vil være to som står diagonalt.
 
Hvis det bare er 2 eller 3 telefonlinjer brukes vanligvis ikke "telefonjern" (vinkeljern plassert på tvers på stolpen som isolatorene festes på), det brukes bare når det er 4 linjer eller mer. Da plasseres gjerne en "firer" på hver side av stolpen.
 
Det ovenstående er en noe forenklet fremstilling av generell utførelse. Avhengig av lokale forhold kan det se annerledes ut. Tidligere var det også vanlig at rikstelefonlinjer gikk langs jernbanene. Da hadde disse sine egne stolpekurser, ofte på motsatt side av jernbanens egne linjer. Rikstelefonkursene hadde vanligvis høyere og grovere stolper og fler linjer enn jernbanens stolpekurs.
Til toppen
steinel Se rullemeny
Medlem i MJF
Medlem i MJF
Avatar

Medlem siden: 27 januar 2016
Land: Norge
Status: Utlogget
Points: 679
Innstillinger for innlegg Innstillinger for innlegg   Thanks (0) Thanks(0)   Sitér steinel Sitér  SvarSvar Direkte Link til dette innlegget Sendt: 13 juli 2017 kl. 10:04
Bra info, Helge Smile Husker at jeg var veldig fascinert av revolveringen da jeg kjørte tog som liten. Tror jeg kunne sitte en time å bare se på linjene som så ut til å bevege seg opp og ned fra stolpe til stolpe. 
Til toppen
kokken Se rullemeny
Fremo og MjF medlem
Fremo og MjF medlem
Avatar

Medlem siden: 24 mars 2007
Land: Norway
Status: Utlogget
Points: 664
Innstillinger for innlegg Innstillinger for innlegg   Thanks (0) Thanks(0)   Sitér kokken Sitér  SvarSvar Direkte Link til dette innlegget Sendt: 15 juli 2017 kl. 16:01
Takk for veldig god forklaring Helge. Kan telegrafmastene til weinert brukes til norske forhold? Eller har disse også feil utseende.
telegrafmaster

Endret av kokken - 15 juli 2017 kl. 16:02
Mvh

Tom-Andrè Engebretsen
http://www.kokken.mj-blogger.no
Til toppen
H. Lindholm Se rullemeny
Veteran
Veteran


Medlem siden: 17 november 2006
Land: Norway
Status: Utlogget
Points: 951
Innstillinger for innlegg Innstillinger for innlegg   Thanks (0) Thanks(0)   Sitér H. Lindholm Sitér  SvarSvar Direkte Link til dette innlegget Sendt: 15 juli 2017 kl. 19:29
Hvis du skal bygge strengt etter norsk forbilde må du flytte de to høyre isolatorene ned så de står rett overfor de venstre. De punktene på isolatorene hvor trådene festes skal danne et kvadrat. Høyden mellom isolatorene ser nokså grei ut.
Hvis du også skal ha en linje for signaltelegrafen skal denne ha en isolator som står høyere opp i stolpen, men bare på den ene siden (den har bare én tråd). Denne står normalt på samme side av stolpene hele veien (revolveres ikke). Alternativt kan man sette en isolator helt oppe på toppen av stolpen på "keiser Wilhelm"-stolpehatt.
Langs Krøderbanen er det fortsatt noen "Keiser Wilhelm" på enkelte stolper, men mest at signaltelegrafen går på siden av stolpen på vanlig isolator.
Jeg har dessverre ikke noen gode bilder tilgjengelig akkurat nå, men i bakgrunne på dette bildet kan du se en vanlig stolpe med to telefonlinjer og signaltelegraflinjen øverst.
 
 
På dette bildet sees en "Keiser Wilhelm"-stolpehatt:
 
Til toppen
ses Se rullemeny
Redaksjon MJ-bladet
Redaksjon MJ-bladet
Avatar

Medlem siden: 09 november 2006
Land: Norway
Status: Utlogget
Points: 3746
Innstillinger for innlegg Innstillinger for innlegg   Thanks (0) Thanks(0)   Sitér ses Sitér  SvarSvar Direkte Link til dette innlegget Sendt: 15 juli 2017 kl. 20:01
Se side 64-65 i min bok Modelljernbane på norsk, mht forbildet og tips om hvordan selvbygge slike telegrafstolper.
Svein S
Til toppen
kokken Se rullemeny
Fremo og MjF medlem
Fremo og MjF medlem
Avatar

Medlem siden: 24 mars 2007
Land: Norway
Status: Utlogget
Points: 664
Innstillinger for innlegg Innstillinger for innlegg   Thanks (0) Thanks(0)   Sitér kokken Sitér  SvarSvar Direkte Link til dette innlegget Sendt: 15 juli 2017 kl. 21:14
Takk,da er jeg bedre informert. Skal se i boka Svein.

Bare for å spørre, på dette bildet er det kun strømmast eller telegraf? rødberg mast
Mvh

Tom-Andrè Engebretsen
http://www.kokken.mj-blogger.no
Til toppen
H. Lindholm Se rullemeny
Veteran
Veteran


Medlem siden: 17 november 2006
Land: Norway
Status: Utlogget
Points: 951
Innstillinger for innlegg Innstillinger for innlegg   Thanks (0) Thanks(0)   Sitér H. Lindholm Sitér  SvarSvar Direkte Link til dette innlegget Sendt: 15 juli 2017 kl. 22:33
Stolpene på bildet er for lysnett ("strømmaster"). Det er to kurser, den ene er strømtilførsel til lokstallen, den andre er for lampene som er montert på stolpene (tomtelys). Det er to kurser fordi tomtelyset skrus av og på med bryter inne i stasjonsbygningen, mens strømtilførselen til lokstallen selvfølgelig skal være permanent.
Til toppen
 Svar Svar
  Del innlegg   

Forum: Forumtillatelser Se rullemeny

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.06
Copyright ©2001-2016 Web Wiz Ltd.

Denne siden ble generert på 0,062 sekunder.