Kontaktskinner - hvordan forsterke impulsen?
Printed From: MJF Forum
Category: Modelljernbane i alminnelighet
Forum Name: H0 2-skinne
Forum Description: For spørsmål relatert til H0/1:87 DC
URL: http://forum.mjf.no/forum_posts.asp?TID=9118
Printed Date: 22 november 2024 at 22:58 Software Version: Web Wiz Forums 12.05 - http://www.webwizforums.com
Topic: Kontaktskinner - hvordan forsterke impulsen?
Posted By: kengel
Subject: Kontaktskinner - hvordan forsterke impulsen?
Date Posted: 29 mars 2015 at 13:58
Jeg har koblet opp en Marklin analog bane som kjører automatisk med to lokomotiver i motsatt retning (vekselstrøm). Retningsstyrte kontaktskinner styrer da signal og penser. Så lenge jeg kun har to aktiviteter (f.eks en pens-vriding og et signal fra rødt til grønt) så er systemet stabilt. Men med en gang det kobles tre eller flere til blir systemt ustabilt og begynner å jukse slik at f.eks. en pens ikke dreies helt på plass. Er det noen måter disse signalene kan styrkes på slik at de kan gjøres stabile også når flere aktiviteter knyttes til samme impuls fra kontaktskinnen?
Takknemlig for hjelp mvh Knut Steinar Engelsen
|
Replies:
Posted By: Kjell H.
Date Posted: 29 mars 2015 at 14:49
Magnetartikler krever mye strøm. Når flere slike parallellkobles, vil ofte strømmen bli meget stor. Jeg tror at løsningen må være å begrense strømmen ut til kontaktskinnene til kun en magnetspole? dessuten må man ha så stor trafo at den kan trekke flere magnetspoler samtidig. Har man ikke det, kan en løsning være å lade opp kondensatorer som utlades i hver av spolene. Kondensatorer krever likestrøm. Da må man også ha et rele der man kan oppnå galvanisk skille mellom kjørestrøm og strømmen til magnetartiklene. Dette releet styres av kontaktskinnen. Om releet skal drives av kjørestrøm eller strømmen til magnetartiklene, bestemmes av om det er galvanisk adskilt fra kjørestrømmen.
Årsaken til at strømmen må reduseres, er at for stor strøm vil overbelaste kontaktskinnene. Små ledningstversnitt kan redusere spenningen til magnetartiklene ytterligere.
|
Posted By: kengel
Date Posted: 30 mars 2015 at 09:14
Tusen takk for informativt svar. Dersom jeg skal lade opp kondensatorer så betyr vel det at diss kobles til en egen likestrøms-transformator?
mvh knut steinar
|
Posted By: kengel
Date Posted: 30 mars 2015 at 09:22
Et spørsmål Min transformator oppgis å være til 10 VA. Vil det hjelpe om jeg skaffer meg en transformator med 30 VA?
mvh knut steinar
|
Posted By: ses
Date Posted: 30 mars 2015 at 09:32
10 VA er veldig lite; ikke egnet til stort mer enn å kjøre ett lok.
------------- Svein S
|
Posted By: programmeringssporet
Date Posted: 30 mars 2015 at 14:21
Kult at det fremdeles er noen som gjør dette på gamlemåten ! Jeg lagde ganske avanserte styringer basert på kontaktskinner og signaler / penser for ca 30 år siden. Etter dette har jeg først gått over til digitalteknikk - og senere Microprosessorstyringer.
Fordelen med Microprosessorstyringer er at det f.eks. kan legges inn forsinkelser som at signaler ikke endres før etter n sekunder etter at en kontaktskinne aktiveres (skifte et signal pens om gangen for å redusere samtidig strømforbruk) . Det er også mye lettere å lage avanserte styringer - slik at ikke togene gjør det samme hele tiden. En mikroprosessor som er godt egnet er Arduino (fra ca kr 120.-) eller for mere avanserte styringer sammen med en PC / Raspberry PI. Konseptet blir da at kontaktskinnen aktiverer en optokopler (f.eks. 4N25) som styrer en digitalinngang på Arduinoen, som deretter styrer signaler/penser f.eks. via et Relekort. For å styre noen få penser og signaler - kan dette lages for kr 200 - 1000 - avhengig av hvor mye man vil lage selv (lodde komponenter) På bloggen min kan du se hvordan jeg gjør det :
http://forum.mjf.no/forum_posts.asp?TID=8269&PN=1&title=programmeringssporet" rel="nofollow - http://forum.mjf.no/forum_posts.asp?TID=8269&PN=1&title=programmeringssporet
|
Posted By: kengel
Date Posted: 03 april 2015 at 23:39
Tusen takk for et interessant innlegg. Det er nok noe ala det du beskriver jeg er ute etter, men det virker nok å være far off min nåværende kompetanse. Men man lærer så lenge man lever :-)
mvh knut steinar
|
|