Porebetong til steinhvelvsbru?
Printed From: MJF Forum
Category: Modelljernbane i alminnelighet
Forum Name: Storskalaer, Livesteam
Forum Description: Fra skala 0 og oppover, inklusive modelljernbane som drives med ekte damp
URL: http://forum.mjf.no/forum_posts.asp?TID=7869
Printed Date: 11 desember 2024 at 09:27 Software Version: Web Wiz Forums 12.05 - http://www.webwizforums.com
Topic: Porebetong til steinhvelvsbru?
Posted By: Svein_H
Subject: Porebetong til steinhvelvsbru?
Date Posted: 09 juli 2013 at 07:25
Jeg driver og sjekker ut muligheten for å lage en kurvet steinhvelvsbru /-viadukt med flere buer, og ser på nettet at noen har brukt blokker i porebetong / ytong / siporex som de har skåret ut steinmønster i. Noen her hjemme som har prøvd dette, evt kan komme med fordeler og ulemper sammenlignet med støping av bruelementer i vanlig betong? Andre måter man kan få til dette på?
Jeg tenker i første omgang på forblending av eksisterende rammeverk. Det er altså ikke snakk om å bygge en hel bru fra scratch, men lage elementer som monteres utenpå en ramme av impregnert trevirke.
Svein
------------- H0, norsk på 50-tallet en gang http://www.hjemstad.no" rel="nofollow - Min hjemmeside
|
Replies:
Posted By: b e pedersen
Date Posted: 09 juli 2013 at 22:09
Høres ut som om det greieste vil være å støpe (relativt) tynne skiver i betong (eller lettbetong) i former enten - med relieffmønster i bunnen (à là silikonformer) eller (kanskje det greieste?) - med slett bunn og innrissing av mønster på oppsiden, enklest når betongen er halvstørknet
Sidekanter og hvelvinger for seg
------------- Bjørn Egil
|
Posted By: Svein_H
Date Posted: 10 juli 2013 at 08:21
Ja, brua må støpes i flere deler som etterpå settes sammen rundt rammeverket, men jeg tenkte kanskje at støpte tynne betongplater ville være vanskeligere å jobbe med (mht tørketid) og lettere ville knekke. Ytong o.l. kommer i plater på 5cm tykkelse og oppover, og kan bearbeides med vanlig sag og enkle verktøy uten hensyn til evt tørke-/arbeidstid, så jeg lurer på om det kan være et bedre alternativ?
Se forøvrig disse linkene som jeg har funnet, det ser jo veldig bra ut syns jeg:
http://www.trainweb.org/nzgr/RockyCreek/Bridges/Bridges.html#Hebel" rel="nofollow - Rocky Creek Railway http://www.members.optusnet.com.au/satr/hebel.htm" rel="nofollow - Sandstone & Termite Garden Railway
Det materialet de bruker kalles Hebel, men jeg syns det ligner veldig på porebetong, mulig det er et annet lignende materiale som jeg ikke kjenner til..?
Svein
------------- H0, norsk på 50-tallet en gang http://www.hjemstad.no" rel="nofollow - Min hjemmeside
|
|