Mini wrote:
Type 32 er som kjent en mindre tanklokvariant av Type 30. 32'ern var vanlig å se som forspannslok på høyfjellsbanene med sine store stigninger, men også flittig benyttet i lokaltogtrafikk "mellom slagene". |
Jeg antar at du med "forspannslok" mener "ekstra forspannslok", altså et hjelpelok i tillegg til det ordinære forspannsloket som toget allerede var satt opp med. "Forspannslok" betyr nemlig ikke noe annet enn at loket er satt foran i toget, og ikke bak eller midt i. Så alle loktrukne tog har minst ett forspannslok. Hjelpelok kunne likegodt og kanskje vel så ofte bli satt på som skyvelok bakerst, for da slapp man å koble loket til. I Lieråsen og opp til Tistedal var skyvelok det vanlige. Når toget var kommet vel opp, kunne loket bak bare senke farten og la toget gå fra uten at man brukte tid på å koble hjelpeloket fra. Fra Brynsbakken finnes det bilde med 6-7 lok i samme tog, der noen går som forspannslok, noen midt i toget, og noen bakerst.
Det er riktig at man på Dovrebanen planla med type 32 som hjelpelok. Lokstallen på Drivstua skal være bygget for dette formålet, men antagelig ble den brukt for det formålet kun i noen år, så flyttet man hjelpeloktjenesten til Oppdal når det gjaldt nordsiden av fjellet. Antagelig brukte man mer og mer type 30 som hjelpelok. I begrunnelsen for å ansakffe type 49 ("dovregubbene") ble det anført at man ønsket å erstatte to lok av type 30 i togene, med ett nytt kraftigere lok.
Det er nytt for meg at type 32 er blitt brukt som hjelpelok på Bergensbanens høyfjellsstrekning. Har du noe dokumentasjon som viser det, for det ville vært ny og artig kunnskap.
Derimot vet vi at type 32 ble flittig benyttet i lokaltogene på Vossebanen. Ja, det er vel først og fremst i lokaltog at type 32 ble både anskaffet for å benyttet i, og da særlig ved Bergen, Trondheim og Oslo. Drammenbanens lokaltog har vi bilde av med type 32 de få årene mellom 1917 og 1922 at den var normalsporete og dampdrevet. På Gjøvikbanen må de ha blitt benyttet, men der ble den noe kraftigere og klatrevillige type 34 også anskaffet (1'D1') på grunn av banens kurvatur (mye opp og ned). Antagelig gikk de i Hovedbanens lokaltog også, men kun fram til 1926 da den ble elektrifisert fram til Lillestrøm.
De aller fleste 32-lokene gikk nok derfor ikke som hjelpelok, men som lokaltogslok fra starten, og i mindre godstog og arbeidstog mot slutten av driftstiden. 288 endte vel sine dager som snøryddingslok i Oslo. Alle jernbanedistrikter har en eller annen gang hatt lok av type 32, også Ofotbanen (Narvik distrikt). Dette har derfor vært en svært utbredt loktype som for MJ-sammenhenger slik sett kan passe inn i nesten ethvert miljø. Bruksområdene har var allsidige, men store drivhjul og begrenset kjelkapasitet i forhold til typer som 26 og 31, gjorde at de neppe ble benyttet i særlig tunge godstog. Til skifting ble de også benyttet. Selv husker jeg at 32-maskin var stasjonert på Moss stasjon på tidlig 1960-tallet.
------------- Svein S
|