Arendal stasjon - versjon 2
Printed From: MJF Forum
Category: MJ-Weblogger
Forum Name: Weblogger
Forum Description: Personlige dagbøker for bygging av kvart- halv eller trekvartferdige prosjekter. Her gjelder spesielle regler som du kan lese om i øverste innlegg inne på dette delforumet.
URL: http://forum.mjf.no/forum_posts.asp?TID=5413
Printed Date: 04 april 2025 at 05:21 Software Version: Web Wiz Forums 12.05 - http://www.webwizforums.com
Topic: Arendal stasjon - versjon 2
Posted By: halvors
Subject: Arendal stasjon - versjon 2
Date Posted: 10 mai 2010 at 20:18
De med lang fartstid i FREMO vil kanskje huske en modul med Arendal stasjon som var med på et par tidlige treff i Arendal. Den var påbegynt lenge før vi her i Norge tenkte FREMOduler, og var derfor tilpasset etter beste evne . I 2002 så den slik ut:
Denne stasjonen var bygget med Roco kode 100 spor og veksler, og hadde gamle Roco vekselmotorer som hadde en egen evne til å slutte å fungere når det passet som dårligst  . Derfor befinner den seg nå i nedstøvet tilstand på garasjeloftet mitt...
I fjor høst hadde tanken om å bygge en ny versjon av Arendal stasjon modnet såpass at det var på tide å finne frem saga igjen, og begynne å bygge på nytt. En del bygninger blir tatt med fra den gamle stasjonen, men ellers kommer jeg til å bygge alt på nytt.
Nå, pr. 10. mai 2010, er jeg kommet så langt at alle sporene på første byggetrinn er lagt, dvs. det øvre stasjonsområde. For dere som ikke er kjent på Arendal stasjon så besto den opprinnelig av to deler, en øvre med stasjonsbygning og lokstall, og en nedre med godshus og havn. Modulen blir bygget omtrent slik:
Øvre del:
Nedre del (de ytterste havnesporene er ikke tatt med på tegningen):
Idag ble de 4 hovedseksjonene av Arendal stasjon satt sammen ute i hagen, for sjekk og litt pussing som er greit å gjøre ute i vårsola. Da så det slik ut:
Åja, her er langt frem, så jeg kan ha mye moro med denne en stund fremover 
Jeg jobber med litt forskjellige ting, så neste skritt blir vel å skjære ut vinduer i bakveggen på lokstallen slik at bygingskroppen kan limes sammen og males. Så skal den kles med mursteinsplater på tilsvarende måte som kullskuret på bildene.
Fortsettelse følger 
Hilsen Halvor
|
Replies:
Posted By: ses
Date Posted: 10 mai 2010 at 21:11
Vakkert! Til sammenligning legger jeg ved et bilde jeg tok av forbildet i 1971 i forbindelse med en NJK-utflukt på Sørlandsbanen i med BM 87. Kanskje det er noen detaljer her som kan være til inspirasjon for noen.
------------- Svein S
|
Posted By: J-I Hansen
Date Posted: 10 mai 2010 at 23:01
Sånt liker vi 
------------- Min mj-pusher er VMJI.NO
|
Posted By: J-I Hansen
Date Posted: 10 mai 2010 at 23:02
ses wrote:

|
Du står åpenbart på en bro, men det kan da umulig være den som er der i dag?
------------- Min mj-pusher er VMJI.NO
|
Posted By: Mr Bridger
Date Posted: 10 mai 2010 at 23:07
Joda, det vil jeg påstå at det kan 
Forøvrig er det fantastisk moro at Halvor har satt igang med dette store prosjektet. Det har jammen meg ikke tatt lang tid å komme dit han er i dag heller! Vi gleder oss alle til fortsettelsen, og gleder oss til første treff med Arendal, Rise, Froland, Grimstad og Nelaug i riktig rekkefølge og plassering 
------------- Tore Hjellset, Tønsberg
http://grimstadline.blogspot.com" rel="nofollow - Grimstadbanen
|
Posted By: jevistad
Date Posted: 10 mai 2010 at 23:43
Her er det bare å slutte seg til applausen
Regner med at den vekselen som ligger rett utenfor kullageret ikke er hyllevare?
------------- Hilsen Jon Einar
 https://www.facebook.com/IndreStambane" rel="nofollow - https://www.facebook.com/IndreStambane
|
Posted By: terje-o
Date Posted: 10 mai 2010 at 23:50
Dette var både hyggelig og imponerende Halvor

MVH Terje O
|
Posted By: halvors
Date Posted: 11 mai 2010 at 12:44
jevistad wrote:
Regner med at den vekselen som ligger rett utenfor kullageret ikke er hyllevare? |
For oss med i overkant interesse for sære vekselgater kan jeg jo vise et par bilder fra byggingen. Dette er to Peco-veksler som er kuttet og skjøtet sammen.
Egentlig ikke så vanskelig å få til, man må bare tenke to ganger før man kutter  . Og så mister vekslene litt av fasongen når de kuttes så det er viktig å få limt de godt fast i underlaget.
Hilsen Halvor
|
Posted By: halvors
Date Posted: 11 mai 2010 at 12:52
J-I Hansen wrote:
Du står åpenbart på en bro, men det kan da umulig være den som er der i dag? |
Den viadukten ble bygget på slutten av 1960-tallet, over den gamle planovergangen. Samtidig ble veien i Barbudalen rustet opp, og riksveien (E18) ble lagt der  . Det ble sagt at det var en del av finansieringen av den nye veien at E18 skulle gå der, og videre gjennom tunnellen inn over torvet i Arendal sentrum. Byplanlegging.....  . Siden har viadukten blitt utvidet til det den er idag (og E18 er flyttet).
Jeg kommer ikke til å bygge denne brua, for planovergangen som jeg måtte krysse hver dag på vei til skolen er mye finere  . Den var nemlig verdens beste unnskyldning for å komme for sent. Hver morgen ble et langt godstog trukket opp fra havna, sånn ca. 5 minutter før skolen begynte  .
Hilsen Halvor
Forøvrig et flott bilde Svein! Takker for det.
|
Posted By: ses
Date Posted: 11 mai 2010 at 13:38
halvors wrote:
Forøvrig et flott bilde Svein! Takker for det. |
Hyggelig du likte det. Jeg har forøvrig en serie på ca 50 bilder fra Arendal stasjon og verksted (inni også) tatt en vårdag i 1981, hvis det er av interesse. Men dere som bor der nede har vel rikelig av slikt, også fra den gangen.
------------- Svein S
|
Posted By: terje-o
Date Posted: 11 mai 2010 at 14:30
Hei igjen Halvor,
benytter du anledningen til å lage nedoverbakke ned på havna?
Det er litt for få anledninger til det i Fremo, så det kan jo være kjekt å få benytta seg av dem, spesielt på en modul som faktisk har et konkret forbilde med stigning 
MVH Terje O
|
Posted By: Mr Bridger
Date Posted: 11 mai 2010 at 14:57
ses wrote:
halvors wrote:
Forøvrig et flott bilde Svein! Takker for det. |
Hyggelig du likte det. Jeg har forøvrig en serie på ca 50 bilder fra Arendal stasjon og verksted (inni også) tatt en vårdag i 1981, hvis det er av interesse. Men dere som bor der nede har vel rikelig av slikt, også fra den gangen. |
Interessant! Dette vil vi (tror jeg snakker for Halvor også) mer enn gjerne ta en titt på.
------------- Tore Hjellset, Tønsberg
http://grimstadline.blogspot.com" rel="nofollow - Grimstadbanen
|
Posted By: halvors
Date Posted: 11 mai 2010 at 17:50
Mr Bridger wrote:
Interessant! Dette vil vi (tror jeg snakker for Halvor også) mer enn gjerne ta en titt på.
|
Definitivt. Gode bilder får man aldri nok av. Og det finnes faktisk ikke så mange...
Hilsen Halvor
|
Posted By: halvors
Date Posted: 11 mai 2010 at 17:53
terje-o wrote:
benytter du anledningen til å lage nedoverbakke ned på havna?
|
Ja selvsagt  . I virkeligheten ligger Arendal stasjon på 7.6 moh, så høydeforskjellen er vel ca. 5-6 meter. Men siden jeg skal ha denne bakken inn på en seksjon så blir vel "min" høydeforskjell ca. 3 cm. Bakken er faktisk ganske bratt i virkeligheten også...
Hilsen Halvor
|
Posted By: halvors
Date Posted: 16 mai 2010 at 20:54
Lokstallen
"Underlaget" til lokstallen er en 5mm plexiglassplate hvor sporene er limt på. Platen ble lagt rett oppå en kopi av den opprinnelige plantegningen til lokstall og verksted, skalert til 1:87. Så ble sporene plassert og veggene målt opp.
Lokstallen og verkstedet har betonggulv, og for å få dette opp i riktig høyde ble gulvet "foret opp" 4 mm ved hjelp av 3 mm kort og 1 mm styren. Det hvor det var graver mellom skinnene vil jeg legge på plankedekke etterhvert.
Strøm til sporene er ført under "betongdekket" til en kontakt som jeg setter en plugg i fra undersiden.
Bakveggen som gjensto har nå fått skjært ut vinduer, med utgangspunkt i bilder tatt på stedet og plantegningen. Hele bygningskroppen er laget av 3 mm finer, skåret ut med kniv.
Rundingen over vinduene ble formet med en liten fres.
Bakveggen og en mellom vegg er nå limt på plass og hele bygningskroppen skal nå males hvit.
Fortsettelse følger...
Hilsen Halvor
|
Posted By: Ørjan
Date Posted: 16 mai 2010 at 22:39
Nydelig arbeid du gjør her, Halvor
Dette skal bli spennende å følge med på i framtiden. Ikke minst få følge denne stasjon på framtidige FREMO treff!
Lykke til videre og stå på.
Vil og på forhånd gratulere med dagen til alle i morgen på 17. Mai!! 
------------- Mvh
Ørjan Utne
Kor går toget idag??
|
Posted By: halvors
Date Posted: 23 mai 2010 at 23:29
Tid for mer hagearbeid 
Nå som våren er i full blomst og gresset er grønt er det tid for å jobbe ute i hagen. På en fin dag er det praktisk å bruke uteplassen på best mulig måte. Arendal stasjon ble luftet igjen igår.
Også er det en god anledning til å ta noen bilder...
Den viktigste jobben som ble gjort var å tilpasse den neste seksjonen, bakken ned mot Barbu. Den ses lengst borte på dette bildet. Det meste av plattformene er på plass, og området rundt stasjonsbygningen er planert ut  .
Høydeforskjellen til nedre nivå i Barbu er ca. 3 cm, og bakken er ca. 80 cm lang, så stigningen er omtrent 4%. Såpass bør den være for at lokene ikke skal få en altfor enkel jobb med godstog opp fra godsområdet i Barbu. 
Jeg kunne heller ikke motstå et lite stemingsbilde med BM87 klar til avgang:
Svingskiva
Svingskiva jeg skal benytte på modulen ble opprinnelig laget til versjon 1 av stasjonen for 17-18 år siden. Den er plassert i sine "nye" omgivelser, og skal etterhvert få en "betongkant" rundt seg.
Den er laget av en solid finerplate med en 8 mm bolt som sentertapp. Skiva skal betjenes manuelt, så derfor er det en relativt enkel konstruksjon. Det viktigste er at bolten faktisk er 8 mm hele veien, mange "nye" bolter er smalere i "skaftet".
Jeg funderte litt på hvordan jeg skulle få til en solid opplagring, men så kom jeg over et kulelager hos Clas Ohlson, med innermål 8 mm og yttermål 22 mm. To slike ble limt fast i en 22 mm forsenking på hver sin side av en 12 mm finerplate, og dermed hadde jeg en rimelig stabil lagring av senterbolten. Det er ikke viktigst at den snurrer veldig lett, stabiliteten i dette festet er viktigere.
Strømmen til sporet kommer fra en glidering laget av skinnestreng til glidekontakter på undersiden av skiva, og videre til sporet. Glideringen er laget av 4 biter skinnestreng, to for strømforsyning til alle de posisjoner som lok skal kunne kjøre av/på skiva, og to mindre imellom uten strømforsyning for unngå kortslutning når glidekontaktene passerer bruddstedene (se de små sorte strekene).
Slik får jeg både strøm til sporet der hvor det trengs, og automatisk riktig polaritet på sporet i forhold til tilførselssporene.
Litt verre er det med en del av sporene som går inn mot lokstallen og verkstedet. Der er sporvinkelen så liten av det er umulig å separere alle skinnestrenger elektrisk. Derfor er de koplet sammen på en slik måte at annethvert spor er polvendt i forhold til polariteten på skiva. derfor skal jeg bruke en automatisk polvender fra Digitrax for å unngå kortslutning når jeg kjører inn på enkelte av sporene.
Det er snart tid for å begynne på litt landskaparbeid. Mye fjell skal inn på langsidene og i forbindelse med tunnellen, og Barbuelva skal formes med sine murer og sitt vann (og kloakk  ).
Mer om det siden...
Hilsen Halvor
|
Posted By: Ørjan
Date Posted: 24 mai 2010 at 08:24
Nydelig arbeid her Halvor!
Spennende å følge med. 
------------- Mvh
Ørjan Utne
Kor går toget idag??
|
Posted By: eibro
Date Posted: 24 mai 2010 at 10:36
Utrolig flott Halvor! Blr gøy å se denne på treff.
------------- Eirik
|
Posted By: a[c]e
Date Posted: 24 mai 2010 at 14:33
Denne seksjonen ser ut til å bli helt RÅ! Jeg er mektig imponert. Gleder meg til å se flere bilder :-)
------------- ace@samlerforumet.net
|
Posted By: halvors
Date Posted: 25 november 2010 at 20:51
En liten oppdatering nå som jeg kan laste opp bilder igjen .
Området ved lokstall og verksted med svingskive og kullskur. Det gjenstår mye bygging før alt dette er ferdig, men det begynner å ta form.
Et oversiktsbilde fra heia ovenfor lokstallen viser at sporene nå er lagt helt fram til sjøkanten i Barbu.
Sett fra Barbu-enden kan vi se sporene rundt godshuset og lasterampa. Et lite tilpasningsstykke ut til Barbubukta er ikke med på disse bildene.
Slik ser det ut fra lasterampa opp mot lokstallen.
Det er en liten bakke opp fra Barbu til stasjonsområdet i Barbudalen, nok til at det ikke går an å la vogner stå der under skifting. De to nærmeste sporene til venstre og høyre skal gå til hver sin side av Barbubukta.
Barbuelva snor seg langsmed stasjonsområdet, og under godshuset, ut til Barbubukta.
Disse bildene ble tatt for en tid siden, men det har ikke skjedd så mye etter det siden oppgradering av Nelaug tok mye tid. Men nå er jeg så smått igang igjen med landskapsarbeid i heiene rundt Barbudalen.
Hilsen Halvor
|
Posted By: halvors
Date Posted: 30 desember 2010 at 16:31
Romjulsaktiviteter
Det er tida for å legge ballast på stasjonsområdet. Til det bruker jeg sand fra Danmark, hentet på en tidligere MJ-tur til sydligere egner. Sanden er ganske gul, men det stemmer forøvrig bra med den grusen som jeg mener å huske fra 1960-tallet, og det ser også slik ut på 80-tallet:
(Bilde fra Arnulf Pedersen)
Dette bildet gir også en grei pekepinn på hvordan sanden skal farges også.
Sanden limes med hvittlim og vann, dryppet på med pipette, etter at sanden er fuktet med "vått" vann. Jeg har også begynt på innfargingen rundt kullskuret, men her er det en del arbeid igjen  .
Hilsen Halvor
|
Posted By: a[c]e
Date Posted: 30 desember 2010 at 21:40
Dette ser meget bra ut!
------------- ace@samlerforumet.net
|
Posted By: halvors
Date Posted: 05 februar 2011 at 17:30
Nå er den øvre delen av stasjonen kjøreklar . Testing av veksler og kontrollpanel pågår, og så må sporene renses for ballastsand som har lagt seg der den ikke skal være.
Det gjenstår fortsatt mye moro med landskapet og bygninger, men det begynner i alle fall å se ut som stasjonen kan bli bruksklar til slutten av mars.
Det er på tide å hive på litt mer kull for å komme videre...
Hilsen Halvor
|
Posted By: Mikael Järn
Date Posted: 05 februar 2011 at 18:36
Dette er bare SÅÅÅ bra. Slutter meg til rekken av gratulanter! Må jo være yum yum å besøke MJ-treff på Sørlandet nå.
|
Posted By: kokken
Date Posted: 05 februar 2011 at 23:53
Ser veldig bra ut Halvor, deltar Arendal stasjon på 25-27 mars??
------------- Mvh
Tom-Andrè Engebretsen http://www.kokken.mj-blogger.no" rel="nofollow - http://www.kokken.mj-blogger.no
|
Posted By: Øyvind Ø.
Date Posted: 06 februar 2011 at 00:23
Flott arbeid . Denne er vel å se på Nærbø 11-13 februar ?
------------- Mvh Øyvind
Reinspikka Norsk mæ ymse avvik.......?
|
Posted By: halvors
Date Posted: 06 februar 2011 at 19:21
kjelleren wrote:
Flott arbeid . Denne er vel å se på Nærbø 11-13 februar ? |
Desverre ikke, det er nok litt til som skal være ferdig før den kan brukes, bein for eksempel  .
Men målet er å få den driftsklar til Arendalstreffet i slutten av mars...
Hilsen Halvor
|
Posted By: halvors
Date Posted: 16 februar 2011 at 23:31
Andre enden av tunnellen fra Arendal stasjon
Nå er det gjort gjennomslag til andre enden av tunellen. Man starter med en klump...
Etter litt graving med en skarp tapetkniv viser det seg at her har det vær noen før... 
Til og med sporet har vært gjemt inni den sveitserosten som skal bli til fjellet ved Torbjørnsbu.
Gjennomslaget er gjort og finformingen kan begynne  .
Hilsen Halvor
|
Posted By: ØysteinF
Date Posted: 17 februar 2011 at 06:32
Jarlsberg? Her er det vel bare å bruke ostehøvel 
Hva slags byggskum bruker du? Har hørt rykter om at ikke alt skum egner seg....
|
Posted By: halvors
Date Posted: 17 februar 2011 at 12:40
[QUOTE=ØysteinF]
Hva slags byggskum bruker du? Har hørt rykter om at ikke alt skum egner seg....[/QUOTE]
Jeg har brukt enkleste type fra Biltema...
Så langt har jeg ikke hatt problemer med dette skummet, og det er heller ikke noe særlig gassing å snakke om. Det største "problemet" er at det bruker rimelig lang tid på å tørke helt igjennom dersom det blir litt store volumer. Da jeg begynte å skjære i fjellet på bildene ovenfor begynte innmaten å ekspandere igjen slik at jeg må gå over flere ganger før det er stabilt.
Hilsen Halvor
|
Posted By: ØysteinF
Date Posted: 17 februar 2011 at 15:08
Da blir det vel til at jeg gjør noen forsøk her etterhvert...
|
Posted By: MY1201
Date Posted: 09 mars 2011 at 18:07
Om Arendal 2 blir med på et nittitallstreff, så kan du fortsatt bruke de gamle teakvognene og to skd 224. Bare se her http://medlem.njk.no/forum/forum.php?aut=0&modul=innlegg&innl=86981&rom=74 - http://medlem.njk.no/forum/forum.php?aut=0&modul=innlegg&innl=86981&rom=74
------------- Magne H.L.
Norsk, dansk og det som er artig.
|
Posted By: halvors
Date Posted: 31 mars 2011 at 21:09
Ilddåpen 
Så har Arendal stasjon vært på sitt første treff, og klart det bra skal man dømme etter tilbakemeldingene.
På enden av linja fra Nelaug via Froland og Rise var Arendal Stasjon i sitt rette element. Trafikken var nok tettere enn i virkeligheten, men det gikk jo bra det også.
Det var nyttig og nødvendig å ha godsområdet i Barbu til håndtering av godstogene. Ekstra hektisk ble det når kokstoget til Mjølner Verk skulle komme og gå.
Bakken opp fra Barbu til stasjonen var en utfordring, og ved et tilfelle var eneste mulighet å tilkalle forsterkninger  .
Med ekstralok foran gikk det som en lek 
Sortering og skifting av godsvogner foregikk i Barbu, og godstogene kom inn på og gikk fra spor 2 på stasjonen.
Persontogene kom og gikk både fra spor 1 og spor 18 akkurat som i virkeligheten.
Alt i alt var testen vellykket. Den eneste glippen lå i en liten elektronisk særegenhet med innkjørsignalet som gikk i rødt når veksler ble lagt om. Men det kan jo være den bør være slik  .
Toglok ble klargjort og stallet mellom hver tur, noe som ga en ekstra dimensjon på kjøringen.
Hilsen Halvor
|
Posted By: halvors
Date Posted: 16 desember 2011 at 20:16
Jeg har fått gjort en del småting på Arendal Stasjon igjennom sommeren og høsten, ikke de store tingene, men likevel.
I slutten av november var den ute og fikk luftet seg igjen, på Arendal Bibliotek denne gangen.
et par bilder fra denne kjøringen, tatt av Styrkar Bråten.
Det er ikke så lett å få tatt et oversiktsbilde over en såpass lang stasjon, men galleriet på biblioteket ga nettopp den muligheten.
Og nedenfor et stemningsbilde i motlys fra spor 18 og utover...
Ellers har bildet nedenfor av plassen foran stasjonsbygningen midt på 1950-tallet vært til stor nytte og inspirasjon. Bildet eies av Ole Christian Fiane.
Hilsen Halvor
|
Posted By: halvors
Date Posted: 25 november 2012 at 19:03
Det er snart et år siden forrige oppdatering... . Noe har skjedd, selv om det kanskje ikke har gitt seg så mye uttrykk på selve "Arendal stasjon".I løpet av dette siste året har det vært mye fokus på å få klargjort "togloftet" mitt, og å få på plass grunnlaget for et nytt anlegg, "Lyngheibanen". Og Arendal stasjon er en viktig del av dette. Mer om anlegget siden, men et par bilder fra Arendal stasjon: Det siste bildet viser at lokstallen og verkstedet er i ferd med å få nytt tak, til stor glede for lokpersonalet.  Og den ene delen av kullskuret er i ferd med å få nytt bølgeblikktak, det gamle blåste bort... Passasjertoget i bakgrunnen er på vei fra Arendal til Lynghei ...  Hilsen Halvor
|
Posted By: ses
Date Posted: 25 november 2012 at 20:53
Dette ser jo veldig spennende ut!
------------- Svein S
|
Posted By: Sven Ole
Date Posted: 25 november 2012 at 21:25
Enig. Dette ser kjempespennende ut. Har du noen sporplaner for Lyngheibanen?
------------- SOHo
|
Posted By: halvors
Date Posted: 19 januar 2013 at 21:56
Lys ved enden av tunnelen Personalet som jobber i og ved lokstallen i Arendal har beklaget seg over arbeidslyset, men nå ser det ut som problemene er løst. Slik har situasjonen vært frem til nå: Etter at lokstall og verksted nå har fått innlagt lys ser det slik ut: På samme tid har det også blitt lys i lampene i kullskuret hvor det har vært en heller mørk tilværelse frem til nå: Belysningen i lokstallen er laget med lysdioder fra en juledekorasjon som hadde tatt kvelden. Nå i januar er det tiden for å samle inn utelys og sjekke om de har et liv neste jul, eller kanskje de kan brukes på alternativ måte  . Vi hadde et nett med 64 varmhvite lysdioder som var begynt å løsne i loddingene. Nettet ble klippet opp og lysdiodene reddet. Dermed var det enkelt å bruke et antall slike oppunder taket i lokstallen: De ble loddet på "print-sviller" beregnet til å bygge veksler med, dvs. striper med kopperbelagt glassfiber. Dermed får man enkelt både oppheng og strømtilkopling. Og personalet ser ut til å være fornøyd  . Hilsen Halvor
|
Posted By: LP Flåm
Date Posted: 24 januar 2013 at 00:43
Nydelig presentasjon og bilder. Dypt imponert! LP
|
Posted By: halvors
Date Posted: 05 mars 2013 at 22:46
Et sprang til den virkelige Arendal Stasjon. Lokstallen og verkstedet er idag blitt til en flott møbel og interiørbutikk som er verd å besøke, av flere grunner  . Bygningen innholder fortsatt en del minner fra tiden som lokstall, for eksempel smia og sandtank. I tillegg står også en godt bevart "MJ-hemmelighet" her, nemlig anlegget som AMJK bygget for NSB tilbake på begynnelsen av 90-tallet. Anlegget er fortsatt kjørbart, og står i glassmonteren som NSB's møbelverksted laget for 20 år siden (derav også noen reflekser i disse bildene  ). Anlegget ble i sin tid bygget som et fellesprosjekt av medlemmene i AMJK, hvor alle bidro på forskjellig måte. Togene er Märklin, med M-skinner begravet i sand. Dette har fungert nesten problemfritt i 20 år, med noen utskiftinger av materiell, og forenklinger av teknikken. Sporplanen er relativt komplisert for et anlegg på godt 2 kvadratmeter, og med 6 tunellåpninger er det ikke enkelt å finne ut hvor toget dukker opp neste gang. hemmeligheten er en modifisert engelskmann inne i tunellen som gjør at toget ikke går dit man logisk ville trodd  . Mange av detaljene på anlegget er signert Arnulf Pedersen og vel verd et studium.  Hilsen Halvor
|
Posted By: b e pedersen
Date Posted: 06 mars 2013 at 10:56
Artig!
------------- Bjørn Egil
|
Posted By: halvors
Date Posted: 11 mars 2013 at 16:17
Arendal stasjon i full lengde (nesten) På FREMO-treffet i mars 2013 fremsto Arendal stasjon i (nesten) full lengde. Det er ikke så ofte det er mulig å få til, så her er noen bilder fra stasjonen og tilliggende herligheter. Det er langt fra enden av havnesporene og opp til lokstallen. I Barbu lå godshuset og lasterampe. Godshuset kommer på murene til venstre.  Møllebakken fra Barbu opp til stasjonen kunne være en utfordring for mangt et godstog (også i modell  ). Ved stasjonsbygningen var det også en planovergang, til glede og besvær... Idag er her en viadukt med rundkjøring oppå. Barbuelva går i tunnell under fjellet til venstre. Like ved tunnellen ut fra stasjonen lå lokstall, verksted og kullskur. Her var stor aktivitet. I andre enden av tunnellen lå Torbjørnsbu holdeplass, med et stikkspor for gods til Gartnerhallen og Arendal Trelastlager, blant andre. Styrkar Bråthen har bygget denne holdeplassen. Hilsen Halvor
|
Posted By: Stian
Date Posted: 11 mars 2013 at 16:52
mye pent! har vert på arendal stasjon en gang. artig å se den i modell
------------- Norsk matriell en gang på 60-70tallet
Mvh stian
|
Posted By: icefighter35
Date Posted: 01 mai 2013 at 20:47
halvors wrote:
Andre enden av tunnellen fra Arendal stasjon
Nå er det gjort gjennomslag til andre enden av tunellen. Man starter med en klump...
Etter litt graving med en skarp tapetkniv viser det seg at her har det vær noen før... 
Til og med sporet har vært gjemt inni den sveitserosten som skal bli til fjellet ved Torbjørnsbu.
Gjennomslaget er gjort og finformingen kan begynne  .
Hilsen Halvor
|
Beklager nybegynner spørsmål i elite tråd, men hvordan er fremgangsmåten for å "kle" skumklumpen med noe som ser fjellaktig ut? Man vil jo ikke ha noe som ser støpt ut..
|
Posted By: halvors
Date Posted: 10 mai 2013 at 15:53
icefighter35 wrote:
Beklager nybegynner spørsmål i elite tråd, men hvordan er fremgangsmåten for å "kle" skumklumpen med noe som ser fjellaktig ut? Man vil jo ikke ha noe som ser støpt ut..
|
Hei, Selv har jeg brukt gips som jeg da har lagt på med sparkel og formet med disverse verktøy slik at det ser ut som fjell. Sand av forskjellig farge og finhet brukes der hvor det er horisontale områder, og så legges grønt og busker på der hvor det er naturlig. Det viktigste er vel at man ikke har for mye hastverk, og at ting kan alltid gjøres om  . Akkurat den anleggsbiten som du refererte til her har siden blitt "oppgradert" for å passe til den modulen som ofte vil følge etter, nemlig Torbjørnsbu holdeplass og sidespor. Hilsen Halvor
|
|