Link til byggeblogg for Svein Sando
Printed From: MJF Forum
Category: MJ-Weblogger
Forum Name: Weblogger
Forum Description: Personlige dagbøker for bygging av kvart- halv eller trekvartferdige prosjekter. Her gjelder spesielle regler som du kan lese om i øverste innlegg inne på dette delforumet.
URL: http://forum.mjf.no/forum_posts.asp?TID=3118
Printed Date: 22 november 2024 at 08:19 Software Version: Web Wiz Forums 12.05 - http://www.webwizforums.com
Topic: Link til byggeblogg for Svein Sando
Posted By: ses
Subject: Link til byggeblogg for Svein Sando
Date Posted: 08 desember 2007 at 03:04
Med egne nettsider er det naturlig at byggebloggen også legges der. Men her er en hurtiglenke dit: http://www2.dmmh.no/%7Eses/index.php?vis=260&nid=3&engelsk=0 - http://www2.dmmh.no/~ses/index.php?vis=260&nid=3&engelsk=0
------------- Svein S
|
Replies:
Posted By: b e pedersen
Date Posted: 08 desember 2007 at 21:13
Dette blir kjempefint
Det kan på bildene se ut som om modulkassa er litt i korteste laget (terreng-skråningen litt nærme innpå endeplatene) i forhold til å komme til på baksiden. Har du vurdert å lage en tverrvegg ca opp under de ytterste støttene? .. for dermed å kunne lage et større åpninger bak endeplatene.
------------- Bjørn Egil
|
Posted By: ses
Date Posted: 08 desember 2007 at 22:50
Jeg er enig at det blir litt trangt, særlig på venstre side. Terrenget må falle ganske raskt for at det skal se naturlig ut. Når det gjelder tverrvegger og slikt, driver jeg stadig og funderer på beste løsning innenfor de gitt rammevilkår. Jeg kan ofte stå et kvarter og stirre på det jeg driver med og bare fundere på hvordan ting bør løses. Jeg er nok litt sånn som ikke planlegger alt for mye, og prøver heller å finne praktiske løsninger når man står oppi det. Det har sine fordeler og sine ulemper. Improvisasjon er spennende i seg selv. Hvis man detaljplanlegger alt for mye, er jeg redd at masse unødig tid går bort til det, men mange finner jo den fasen også givende. Men planlegger man for lite, kan blir nødt til å gjøre om ting, og det er jo også tidstap.
------------- Svein S
|
Posted By: Dag Cato
Date Posted: 09 desember 2007 at 23:32
Jeg tillater meg å mene at dette synes å bli en utrolig spennende modul. Bromoduler er et savn.
Noen spørsmål:
Litex: Hvordan er vekta i forhold til finer?
Liming av Litex. Blir det solid nok i skjøtene?
------------- MVH
DC
Steinsnes? Hvilken Steinsnes?
|
Posted By: ses
Date Posted: 10 desember 2007 at 00:53
Det virker å være vektbesparende, ja. Nå er dette et eksperiment, så holdbarheten vil vise. Den skal kles utvendig med 3mm finer/hård plate, men om det bidrar så mye til skjøtene, er vel tvilsomt. Skjøtene kan imidlertid enkelt forsterkes innvendig med mer Litex., fx skåret til trekant-tverrsnitt fra 30 mm. Det skulle gi 50-60 mm limflate i skjøtene.
Ideen fikk jeg av Christer Ritterberg og hans modul av Skreia stasjon, så han kan sikkert si mye mer om dette.
------------- Svein S
|
Posted By: b e pedersen
Date Posted: 10 desember 2007 at 08:37
Ang. plata: Jeg antar at Litex er tilsvarende produkt som Jackofoam Våtromsplate og denne består av en kjerne av Jackofoam 300 ekstrudert polystyren (XPS) med en tynn sementbasert glassfiberarmert puss på begge sider. Skal finnes i 6, 10, 12, 20, 30, 40 og 50 mm tykkelse. Stemmer dette ses?
------------- Bjørn Egil
|
Posted By: ses
Date Posted: 12 desember 2007 at 02:20
Høres sånn ut, ja.
------------- Svein S
|
Posted By: ses
Date Posted: 13 januar 2008 at 18:11
Blogg oppdatert med helgas aktiviteter.
------------- Svein S
|
Posted By: Claes Lislerud
Date Posted: 13 januar 2008 at 22:24
Alltid interessant å se hvordan projektet ditt skrider frem, Svein, men som vanlig(!?!) så må jeg spørre om dette blir bra? Med din alternative infestning av bein, har du lagd den foreskrivne justeringsmuligheten på +10 mm?
------------- Modellhilsen
Claes
|
Posted By: ses
Date Posted: 13 januar 2008 at 22:46
Denne gangen tar du meg ikke i en blunder, . Man kan både lese: "Her benyttet jeg også tidligere bein til seksjoner som allerede hadde innmontert høydejusteringsskruer." og disse kan også skimtes på bildet:
------------- Svein S
|
Posted By: Claes Lislerud
Date Posted: 14 januar 2008 at 22:47
Jeg leste tydeligvis ikke nøye nok.
men jeg skjønte heller ikke utifra bildet hvordan denne justeringsvarianten fungerte, men nå ser jeg det.
------------- Modellhilsen
Claes
|
Posted By: ses
Date Posted: 14 januar 2008 at 23:53
Etter å ha sett litt nærmere på de mange bildene jeg tok på Fremo-treffet på Gardermoen, kan det virke som om mange legger høydejusteringen der beina festes til modulkassa? Hvis det stemmer, så skjønner jeg at det kan være en billigere måte og det er sikkert enkelt å lage justeringsspillet akkurat så stort man ønsker, men det aner meg at det vil være mer plundrete å justere "oppi der" enn helt fritt nede? Jeg har så lenge jeg bygget seksjoner siden 1982, benyttet meg av bolt som går inn i en eller annen skrueanordning i enden, og da justerer jeg enkelt høyden ved hjelp av en passende fastnøkkel.
------------- Svein S
|
Posted By: eika
Date Posted: 15 januar 2008 at 00:07
ses wrote:
Jeg har så lenge jeg bygget seksjoner siden 1982, benyttet meg av bolt som går inn i en eller annen skrueanordning i enden, og da justerer jeg enkelt høyden ved hjelp av en passende fastnøkkel. |
Den enkleste måten er ved å sette inn en klomutter/innslagsmutter i bunnen av benet med en tilhørende bolt, Klomuttere fåes kjøpt hos jernvareforhandlere eller claes ohlsson. Borer en hullet i benet vinkelrett før man slår inn klomutteren så kan man normalt klare å justere høydeskruen bare med hånden, selv om en fastnøkkel av og til kan være god og ha om avstanden mellom ben og gulv er lav.
Siden en FREMOdul skal ha høydejustering +/- 10mm så klarer man seg lenge f.eks. med en M8x30 bolt.
Det eneste som kan være viktig å tenke på er belastningen på bolten i forhold til underlaget. På myke gumminunderlag som finnes i enkelte haller så kan en slik liten bolt skape skader i belegget og må da byttes ut med en bunnskrue med noe større areal eller det må legges en treplate under hver bolt, noe man i så fall og må ta hensyn til ved bestemmelse av benlengden.
Eirik
------------- Når går toget fra Skråvika?
|
Posted By: ses
Date Posted: 15 januar 2008 at 00:43
eika wrote:
Den enkleste måten er ved å sette inn en klomutter/innslagsmutter i bunnen av benet med en tilhørende bolt, Klomuttere fåes kjøpt hos jernvareforhandlere eller claes ohlsson. |
Jeg brukte 168 slike på Gardermobaneanlegget.....
------------- Svein S
|
Posted By: paolsen
Date Posted: 15 januar 2008 at 10:40
ses wrote:
Etter å ha sett litt nærmere på de mange bildene jeg tok på Fremo-treffet på Gardermoen, kan det virke som om mange legger høydejusteringen der beina festes til modulkassa? |
Ja, det stemmer - og med god grunn! Erfaringsmessig er det MYE lettere å justere bena i stående stilling mens man kontrollerer/justerer skinne-overgangen til neste modul.
-pål-
|
Posted By: ses
Date Posted: 15 januar 2008 at 11:38
Ok? Hvordan er da justeringen utført i detalj?
------------- Svein S
|
Posted By: paolsen
Date Posted: 15 januar 2008 at 12:01
ses wrote:
Hvordan er da justeringen utført i detalj? |
De fleste velger en løsning ala den Bjørn Runar beskriver på sin hjemmeside http://home.online.no/~bjornrl/modulkasse.htm - (se her) .
Det viktige er at løsningen gir en TRINNLØS justering minimum +/- 10mm i forhold til 130cm, og at det er lett å justere (mao at benet er løst når det skal være løst, og at det sitter når det skrus til )
-pål-
|
Posted By: Bjørn R Larsen
Date Posted: 15 januar 2008 at 12:14
paolsen wrote:
ses wrote:
Hvordan er da justeringen utført i detalj? |
De fleste velger en løsning ala den Bjørn Runar beskriver på sin hjemmeside http://home.online.no/~bjornrl/modulkasse.htm - (se her) . |
En variant av denne finner du på http://home.online.no/~sbjorgo/FREMO_byggetips.htm - Henning Bjørgos sider .
------------- Med vennlig hilsen,
Bjørn Runar Larsen
http://bjornrl.wordpress.com" rel="nofollow - http://bjornrl.wordpress.com
|
Posted By: paolsen
Date Posted: 15 januar 2008 at 12:28
En variant av denne finner du på Henning Bjørgos sider. |
Jeg har prøvd begge løningene (mao både variant av den som Bjørn Runar beskriver og den han viser til), og min helt klare anbefaling er; den Bjørn Runar beskriver er best (du slipper bl.a. å SKRU AV muttere og TA UT bolter = tid spart ved oppsett og nedpakking).
-pål-
|
Posted By: ses
Date Posted: 15 januar 2008 at 13:58
Et klemsystem med god føring av beina, som da kan være frittstående. Ja, det ser lurt ut det. Takk for tipsene. Nettsiden det ble henvist til har jeg lest en eller annen gang, men i min alder glemmer man dessverre litt for fort nye ting.
------------- Svein S
|
|