Skriv ut side | Lukk vindu

Programmeringspor

Skrevet ut fra: MJF Forum
Kategori: Modelljernbane i alminnelighet
Forum navn: Modelljernbane og elektronikken
Forum beskrivelse: For spørsmål om elektriske komponenter, analoge styringer og koblinger
Web-adresse: http://forum.mjf.no/forum_posts.asp?TID=11073
Skrevet ut den: 16 april 2021 kl. 11:23
Versjon: Web Wiz Forums 11.06 - http://www.webwizforums.com


Tråd: Programmeringspor
Beskjed fra: mikki
Tråd: Programmeringspor
Posteringsdato: 21 februar 2021 kl. 08:03
Kan man koble til et lite programmeringspor til hovedanlegg med hjelp av krokodilleklemmer, eller skaper dette problemer?Svar:
Beskjed fra: Svein_H
Posteringsdato: 21 februar 2021 kl. 14:10
Hvorfor vil du gjøre det? Programmeringssporet må være helt atskilt fra resten av anlegget, og mates via egen utgang på styringsenheten. Vet ikke hva som vil skje om du kobler det til resten av anlegget med krokodilleklemmer, men tviler på at det er særlig sunt.

Du kan selvfølgelig integrere programmeringssporet på anlegget, som f.eks enden på et sidespor el.l., men det må fortsatt være helt isolert fra resten. I tillegg bør du ha et isolert parti mellom programmeringssporet og resten av anlegget, så du ikke risikerer kontakt gjennom f.eks et lok som blir stående akkurat over skillet.

Hvis du ønsker å kjøre et lok fra anlegget og over til programmeringsssporet er det også mulig, men da må sporpartiet som brukes til programmering ha mating både fra programmeringsutgangen og den vanlige utgangen, samt en bryter som veksler mellom matingen fra de to. Du bør også ha en slags idiotsikring som kutter strømmen på mellompartiet og hindrer deg å kjøre rett fra anlegget og over til programmeringssporet når det mates via programmeringsutgangen. Knotete setning, jeg vet Smile, men jeg har selv brukt denne løsningen på mitt eget anlegg, og det funker kjempefint.

Edit: Skriveleif


-------------
H0, norsk på 50-tallet en gang
http://www.hjemstad.no" rel="nofollow - Min hjemmeside


Beskjed fra: mikki
Posteringsdato: 21 februar 2021 kl. 14:50
Hadde tenkt å bare ha en helt separat flexskinne for å kunne gi lok nytt CV etc. Det er kun for å få strøm til denne at jeg tenkte for enkelthets skyld å få strøm fra anlegget med klemmer. Blir det da noen forbindelse mellom programmering og anlegget som kan skape krøll?


Beskjed fra: Svein_H
Posteringsdato: 21 februar 2021 kl. 15:12
Du har hvit z21? Den skal ut fra det jeg leser ikke ha noen egen programmeringsutgang, så da skal det ikke være noe problem, men da kan du jo like gjerne sette loket rett på anlegget i stedet for å koble til en egen fleksiskinne..?

Det jeg skrev i forrige innlegg gjelder digitalstyring med egen programmeringsutgang, så hvis du ikke har eller bruker det det kan du bare se bort fra det innlegget.


-------------
H0, norsk på 50-tallet en gang
http://www.hjemstad.no" rel="nofollow - Min hjemmeside


Beskjed fra: mikki
Posteringsdato: 21 februar 2021 kl. 16:20
Risikerer man ikke at at hvis der er andre lok på anlegget så vil de alle sammen få feks den samme adresse?


Beskjed fra: Svein_H
Posteringsdato: 21 februar 2021 kl. 16:46
Det kan være en risiko ja, men om du setter loket rett på anlegget eller på et separat spor koblet til anlegget spiller ingen rolle. Hvis du ikke vet hva du gjør, og ikke har en egen programmeringsutgang, anbefaler jeg at du fjerner alle andre lok fra anlegget før du begynner å programmere.

Nå begynner jeg å bli litt rusten i lokprogrammering, men her er en side du med fordel kan lese gjennom:  https://dccwiki.com/Decoder_Programming" rel="nofollow - https://dccwiki.com/Decoder_Programming


-------------
H0, norsk på 50-tallet en gang
http://www.hjemstad.no" rel="nofollow - Min hjemmeside


Beskjed fra: mikki
Posteringsdato: 21 februar 2021 kl. 17:21
Beklager men min engelsk er litt rusten. Den enkleste løsning blir vel da at man kobler skinnen til strømuttaket, eller skaper det også krøll?


Beskjed fra: Svein_H
Posteringsdato: 21 februar 2021 kl. 17:45
Bare glem den ekstra skinnen. Med hvit z21 trenger du ikke koble til noe ekstra spor i det hele tatt, all programmering skjer rett på anlegget. Da forutsettes det at hvert lok har sin egen adresse, og alle lok med samme adresse vil bli programmert likt. Standard adresse er vel 03 om jeg husker rett, men om du har flere lok regner jeg med du allerede har gitt de hver sin adresse, eller..?-------------
H0, norsk på 50-tallet en gang
http://www.hjemstad.no" rel="nofollow - Min hjemmeside


Beskjed fra: TorsteinS
Posteringsdato: 21 februar 2021 kl. 21:13
Metoden til Svein_H forutsetter at en gjør programmering i POM-modus (Programming On Main), som tillater adressert CV-programmering. Dette må konfigureres; standard er "CV mode", der alt som er tilkoblet, programmeres. Dessuten kan ikke adressen programmeres med denne metoden (CV1; usikker på hvordan det er med lang adresse). Hvis sentralen er i CV-modus når man tror den er i POM-modus, og andre lok står på anlegget under programmering, kan man få en ubehagelig overraskelse.

Så det er absolutt kjekt med et eget programmeringsspor dersom en ikke ønsker å ta vekk alle andre lok og annet utstyr med dekodere, særlig ved første gangs programmering eller ved endring av adresse. Bruk enten en egen plugg for programmeringssporet, eller monter en vender som er tydelig merket med hvilken stilling som er for programmeringssporet.


Beskjed fra: Svein_H
Posteringsdato: 22 februar 2021 kl. 09:06
Hvis Mikki har hvit z21 (noe jeg mener å ha lest i en annen tråd) har ikke den sentralen utgang til et eget programmeringsspor, noe som også kommer fram i bruksanvisningen. På side 44 spesifiserer de faktisk at man bør koble fra anlegget og koble til et eget programmeringsspor hvis man har flere lok på anlegget, har man kun ett lok kan man programmere det direkte på anlegget.

Uansett kan man ikke bruke krokodilleklemmer slik Mikki først spurte om, men man kan som TorsteinS skriver ha en bryter som veksler mellom anlegg og programmeringsspor.


-------------
H0, norsk på 50-tallet en gang
http://www.hjemstad.no" rel="nofollow - Min hjemmeside


Beskjed fra: b e pedersen
Posteringsdato: 08 mars 2021 kl. 16:08
Sitat: Svein_H Svein_H skrev:

... ha en bryter som veksler mellom anlegg og programmeringsspor.
.., og da helst en 2-polet bryter Wink

-------------
Bjørn EgilSkriv ut side | Lukk vindu

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.06 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2016 Web Wiz Ltd. - https://www.webwiz.co.uk