Skriv ut side | Lukk vindu

Lasker

Skrevet ut fra: MJF Forum
Kategori: Modelljernbane i alminnelighet
Forum navn: Sporleggeren
Forum beskrivelse: Om skinnegang, under/overbygning, signaler og kontaktledning. Dvs. jernbanens kjøreveg
Web-adresse: http://forum.mjf.no/forum_posts.asp?TID=11047
Skrevet ut den: 09 mars 2021 kl. 01:52
Versjon: Web Wiz Forums 11.06 - http://www.webwizforums.com


Tråd: Lasker
Beskjed fra: mikki
Tråd: Lasker
Posteringsdato: 28 desember 2020 kl. 21:30
Syntes ofte at lasker er trange/ vanskelige å få tredd på skinnestrengen. Noen tips i denne sammenhengen. Kan man bruke noen form for fett for at det skal gli bedre.Svar:
Beskjed fra: GIG 23
Posteringsdato: 28 desember 2020 kl. 22:26
Hei.
Finnes flere typer lasker, sikker på du har riktig. Finnes code 75 og code 100 avhengig av skinnetype. Skal være trange for å gi god kontakt, vet ikke om noe smurning.

Geir Inge


-------------
Geir Inge


Beskjed fra: TorsteinS
Posteringsdato: 28 desember 2020 kl. 22:29
Særlig ved bruk av fleksiskinner, og evt. ellers der skinner er kuttet, er det greit å file til endene av skinnene slik at det ikke blir skarpe kanter som gir ekstra friksjon mot skinnelaskene. Fil gjerne slik at skinnefoten smalner litt av mot enden, både på sidene, undersiden og oversiden.

Vær også klar over at skinner fra ulike produsenter kan ha ulik tykkelse på foten, selv om de har samme høyde ("code"), og laskene er da tilsvarende forskjellige.


Beskjed fra: mikki
Posteringsdato: 28 desember 2020 kl. 22:56
Peco kode 75 og tilsvarende lasker. Filer så godt jeg kan. Er det forskjell på å kutte strengen med tang eller slipeskive? Lurer på om jeg skal prøve med en knappenål spiss med fett i lasken. Jeg får det til å funke, men føler mange ganger at det er veldig knotete


Beskjed fra: TorsteinS
Posteringsdato: 28 desember 2020 kl. 23:37
Sitat: mikki mikki skrev:

[...] Er det forskjell på å kutte strengen med tang eller slipeskive? [...]
Kutting med tang vil lettere deformere enden av skinnen, slik at f.eks. foten kan bli tykkere, og filing blir desto viktigere.

Men også kutting med slipeskive gir skarpe kanter, og det gir også friksjon.


Beskjed fra: halvors
Posteringsdato: 29 desember 2020 kl. 10:11
Lasker skal i utgangspunktet være trange for å sitte godt og gi god og vedvarende kontakt. Men filing av skinneendene er viktig for å få på laskene greit. Jeg bruker å holde lasken med en spisstang for å skyve den inn på skinna.
Er det helt "håpløst" kan du forsøke å utvide åpningen på lasken med en liten flat skrutrekker som du stikker ned i sporet i lasken (ovenfra) og vrir forsiktig. Men obs: Lasken kan da bli for slakk!Shocked

Hilsen Halvor


Beskjed fra: H. Lindholm
Posteringsdato: 29 desember 2020 kl. 11:39
Å klippe skinner med vanlig avbitertang er egentlig ganske håpløst. Det kommer av at tangen skrår inn mot eggene fra begge sider, slik at kjeften på tangen deformerer skinnen på begge sider av kuttet. Da blir det mye filing for å få det bra.
Fleischmann solgte tidligere en spesialavbitertang som var helt flat på den ene siden, helt ut til eggene i kjeften. På den andre siden var den skrå som vanlig. Når man klippet med denne ble kuttet på den ene siden minst like fint som med sag eller kappeskive, og behovet for filing var minimalt. På den andre siden av kuttet ble skinnen mye deformert, så man måtte passe på å vende tangen riktig vei.
Jeg tror ikke denne tangen var spesielt produsert for Fleischmann, den jeg har er i hvert fall ikke merket med noe som tyder på det. Spørsmålet er om man får tak i slike noe annet sted, de er neppe vanlig i jernvarehandelen.


Beskjed fra: Dag Cato
Posteringsdato: 29 desember 2020 kl. 11:42
Et tips for å enklere å få på lasker finner du etter 1.35 i denne videoen:
https://www.youtube.com/watch?v=x1ZjfBkofk8" rel="nofollow - https://www.youtube.com/watch?v=x1ZjfBkofk8


-------------
MVH

DCSteinsnes? Hvilken Steinsnes?


Beskjed fra: TorsteinS
Posteringsdato: 29 desember 2020 kl. 12:23
Sitat: H. Lindholm H. Lindholm skrev:

Fleischmann solgte tidligere en spesialavbitertang som var helt flat på den ene siden, helt ut til eggene i kjeften. På den andre siden var den skrå som vanlig. [...]
[...] Spørsmålet er om man får tak i slike noe annet sted, de er neppe vanlig i jernvarehandelen.
Men i modelljernbanehandelen, derimot:
https://www.togbutikken.no/products/xuron-skinneavbiter" rel="nofollow - https://www.togbutikken.no/products/xuron-skinneavbiter

Det finnes også elektronikkavbitere som virker på samme måte, men de blir gjerne for "pinglete" til skinner.

Märklinister og andre som bruker stålskinner bør nok styre unna slike avbitere; de varer neppe særlig lenge når de brukes på stål.


Beskjed fra: H. Lindholm
Posteringsdato: 29 desember 2020 kl. 14:16
Sitat: TorsteinS TorsteinS skrev:

Men i modelljernbanehandelen, derimot:
https://www.togbutikken.no/products/xuron-skinneavbiter" rel="nofollow - https://www.togbutikken.no/products/xuron-skinneavbiter
Det finnes også elektronikkavbitere som virker på samme måte, men de blir gjerne for "pinglete" til skinner.
Märklinister og andre som bruker stålskinner bør nok styre unna slike avbitere; de varer neppe særlig lenge når de brukes på stål.
 
 
Ja, ser der er det en sånn.
Min ser litt annerledes ut, og er nok litt større, men prinsippet er det samme.
Hvis man skal legge en del spor er det veldig arbeidsbesparende å kjøpe en slik tang. Selve kuttingen tar under 1/10-dels sekund, det er lett å kutte både rett og på akkurat riktig sted, og det er minimalt med etterarbeid.
Jeg har faktisk også en liten elektronikktang som er tilsvarende utformet, men har ikke tenkt over at den faktisk er lik. At den er alt for pinglete til å kutte skinner er i hvert fall sikkert. Selv med den relativt store Fleischmanntangen må man ta godt i for å kutte.

Og advarselen er jeg helt enig i. Min skinnetang er det dessverre en eller annen som har brukt til å klippe noe annet med, så den har fått et stygt hakk. Å bruke den på stålskinner/Märklinskinner eller til andre ting enn skinner frarådes på det sterkeste. Bruk den utelukkende på messing- og nysølvskinner.


Beskjed fra: TorsteinS
Posteringsdato: 29 desember 2020 kl. 16:46
Sitat: H. Lindholm H. Lindholm skrev:

[...] Å bruke den på stålskinner/Märklinskinner eller til andre ting enn skinner frarådes på det sterkeste. Bruk den utelukkende på messing- og nysølvskinner.
Det er også helt greit å bruke den til kobbertråd eller kobberledninger. Avbitere med tilsvarende utforming brukes ofte til elektronikk for å unngå å belaste loddepunktene når man klipper ben på komponenter som er loddet på kretskort.


Beskjed fra: mikki
Posteringsdato: 29 desember 2020 kl. 21:55
Ingen som har erfaring med å «smøre litt» for lettere la lasken «gli» inn på strengen.


Beskjed fra: halvors
Posteringsdato: 30 desember 2020 kl. 00:27
Sitat: mikki mikki skrev:

Ingen som har erfaring med å «smøre litt» for lettere la lasken «gli» inn på strengen.
Jeg ville vært veldig forsiktig med det med tanke på at møkk og skitt som kan isolere mellom skinner og lask lett kan skape dårlig kontakt. Normalt, på fastmonterte skinner, er det å skyve på lasker en engangsforeteelse (per skjøt) Embarrassed.

Hilsen Halvor


Beskjed fra: Kjell H.
Posteringsdato: 30 desember 2020 kl. 13:56
Hva med sølv/grafitt-grease (ledende grease)?
Jeg har tidligere, gode erfaringer med dette på hagebaner som ligger ute hele året. Det kan forsinke/hindre oksydering.Skriv ut side | Lukk vindu

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.06 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2016 Web Wiz Ltd. - https://www.webwiz.co.uk