MODELLJERNBANEFORENINGEN I NORGE (MJF) - forum

  FAQ FAQ  Søk i forum   Arrangement   Registrer ny bruker Registrer ny bruker  Logg inn Logg inn

Noe annet enn gips

 Svar Svar
Forfatter
  Tråd Søk Tråd Søk  Innstillinger for tråd Innstillinger for tråd
Kofhaa Se rullemeny
Nykommer
Nykommer


Medlem siden: 14 august 2005
Land: Norway
Status: Utlogget
Points: 0
Innstillinger for innlegg Innstillinger for innlegg   Thanks (0) Thanks(0)   Sitér Kofhaa Sitér  SvarSvar Direkte Link til dette innlegget Tråd: Noe annet enn gips
    Sendt: 14 august 2005 kl. 19:17
Hei lurer litt på hva dere bruker til landskapsbygging? Jeg har prøvd gips men jeg synes det stivnet litt for fort.Er det noen som har noen gode forslag? Det finnes jo mange forskjellige typer avretningsmasse...
Hilsen Kofhaa
Til toppen
rosenblad Se rullemeny
Medlem i MJF
Medlem i MJF
Avatar

Medlem siden: 03 november 2004
Land: Norway
Status: Utlogget
Points: 294
Innstillinger for innlegg Innstillinger for innlegg   Thanks (0) Thanks(0)   Sitér rosenblad Sitér  SvarSvar Direkte Link til dette innlegget Sendt: 14 august 2005 kl. 20:30

Hei!

Det går selvfølgelig an å bruke avretningsmasse, men hvorfor ikke heller forsinke gipsen litt?

Du kan ha litt eddik i gipsblandingen. Hvis du ikke liker det kan du også sinke herdeprosessen med litt sløydlim (som odså forsterker gipsen slik at den blir mindre sprø) eller en liten dash med lateks maling.

Eddik er også fint å blande i limet når du legger ballast på skinnegangen for å unngå bobler som kan oppstå ved bruk av oppvaskmiddel.

MVH, TomEndret av rosenblad
Til toppen
btotland Se rullemeny
Medlem i MJF
Medlem i MJF


Medlem siden: 02 november 2004
Land: Norway
Status: Utlogget
Points: 0
Innstillinger for innlegg Innstillinger for innlegg   Thanks (0) Thanks(0)   Sitér btotland Sitér  SvarSvar Direkte Link til dette innlegget Sendt: 14 august 2005 kl. 21:03

Hei !

Du kan også prøve et produkt som heter Sculptamold som vil gi deg mye bedre tid til å arbeide. Dette er en slags mellomting mellom pappmasje og gips, tror jeg, og er meget behagelig å jobbe med. Etter at den er tørr blir den også hard og robust. En palettkniv egner seg godt til å spre massen utover landskapet.

Sculptamold blir jo ikke like rimelig som gips men jeg kan anbefale dette produktet. Vet at du i alle fall kan få fatt i dette hos Molec men det er sikkert andre som kan levere også. Her har du lenken til Molec:

http://www.molec.no/index.php?valg=gruppe&gruppe_nr=7

mvh Bjørn

Til toppen
eika Se rullemeny
FREMO-forummedlem
FREMO-forummedlem
Avatar

Medlem siden: 01 november 2004
Land: Norway
Status: Utlogget
Points: 1603
Innstillinger for innlegg Innstillinger for innlegg   Thanks (0) Thanks(0)   Sitér eika Sitér  SvarSvar Direkte Link til dette innlegget Sendt: 14 august 2005 kl. 21:33

I Horten har vi i mange år benyttet en avretningsmasse som heter Beto. Denne kan fortsatt bestilles av din lokale fargehandel.

Eirik

Til toppen
TomL Se rullemeny
Medlem i MJF
Medlem i MJF


Medlem siden: 02 november 2004
Land: Norway
Status: Utlogget
Points: 505
Innstillinger for innlegg Innstillinger for innlegg   Thanks (0) Thanks(0)   Sitér TomL Sitér  SvarSvar Direkte Link til dette innlegget Sendt: 15 august 2005 kl. 08:22

Hei !

Sculptamold kan anbefales ! Og du kan blande den med litt gips om du vil, og litt avrettingsmasse, og litt hvitt lim . Selv har jeg gjort dette, og jeg synes det fung. bra Får en fin lys grå farge, om du tilsetter litt Hey"di " Rett på gulv". Rester av flislim går også. Miks i vei, det er min erfaring.

MJ-hilsen Tom Lynga

Det enkle er ofte det beste...
Til toppen
smholt Se rullemeny
Medlem i MJF
Medlem i MJF
Avatar

Medlem siden: 05 november 2004
Land: Norway
Status: Utlogget
Points: 206
Innstillinger for innlegg Innstillinger for innlegg   Thanks (0) Thanks(0)   Sitér smholt Sitér  SvarSvar Direkte Link til dette innlegget Sendt: 15 august 2005 kl. 09:55
Ja takk, begge deler sier nå jeg.

Jeg syns det er viktig å tenke på sluttresultatet, og her kommer spørsmålet inn: Hvordan skal overflaten se ut til slutt? Ved å bruke enkelte materialer(jeg vil nesten si feil materialer), kan en faktisk utelukke muligheten for å få et best mulig og mest mulig naturlig resultat.

Jeg sverger egentlig til gips, men ser en noen svakheter med det produktet, som vekt, sprøhet, etc, men bakdelene oppveies av det ferdige resultatet.

Jeg bruker mye avstøpninger av gips til fjell. Da får jeg en bra struktur nesten gratis, og jeg behøver ikke å bruke mye tid på å skrape inn mønster, etc. Og resultatet blir mer naturlig. Og det bør jo være viktig.

Den største fordelen med gips, slik jeg ser det, er sluttbehandling av de flatene som skal farges.
Her syns jeg gips er uovertruffent, ved at en får meget fine og "lette" farger, f.eks. på fjellformasjoner og områder hvor gipsen ikke skal dekkes av noe spesielt.
Ved å bruke farge som "vaskes på" gipsen, beholder man strukturen og får et mye bedre resultat enn om en bruker en dekkende maling. Av farge kan en bruke Woodlands fargepigmenter, eller vanlig akrylmaling på tube, samt mye vann. En vasker fargen over flaten. Ikke for mye, heller litt for lite, slik at det ikke blir for mørkt. Når det tørker, blir det også gjerne litt mørkere.
Et annet problem med å bruke dekkende maling, er at en må male med forskjellige sjatteringer, får å få skyggevirkning, etc. Det slipper en nesten å tenke på ved å "vaske" fargen på. Enda lettere å få et naturlig resultat, altså, med denne teknikken.

For områder som skal dekkes med strø, etc, bruker jeg gjerne lettsparkel, avrettingsmasse, dvs alt jeg har til rådighet. Så maler jeg gjerne det området med en lateks i jordfarge, før jeg strør på forskjellige farger med strø, eller grass, eller hva man måtte ønske å ha.

Man ser det godt på eksempelbildet her, fra min Saguaro River modul i Z-skala. Her er det brukt mye former til fjellet, og det er i prinsippet bare brukt et par farger, bla. annet burnt sienna, samt noe sort vask og hvit tørrbørsting på kantene. Områdene som er dekket med strø og vegetasjon, er lettsparkel som er malt.

]


Se ellers flere bilder her:
http://www.platelayer.com/saguaro-river-zmod-layout.aspx


Endret av smholt - 28 juli 2010 kl. 10:21
mvh,
Svein-Martin Holt
platelayer - facebook
Til toppen
 Svar Svar
  Del innlegg   

Forum: Forumtillatelser Se rullemeny

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.06
Copyright ©2001-2016 Web Wiz Ltd.

Denne siden ble generert på 0,047 sekunder.