MODELLJERNBANEFORENINGEN I NORGE (MJF) - forum

  FAQ FAQ  Søk i forum   Arrangement   Registrer ny bruker Registrer ny bruker  Logg inn Logg inn

Marklin 29205 Togsett

 Svar Svar
Forfatter
  Tråd Søk Tråd Søk  Innstillinger for tråd Innstillinger for tråd
Robert-Karlsen Se rullemeny
Viderekommen
Viderekommen
Avatar

Medlem siden: 25 mars 2018
Land: Norge
Status: Utlogget
Points: 2
Innstillinger for innlegg Innstillinger for innlegg   Thanks (0) Thanks(0)   Sitér Robert-Karlsen Sitér  SvarSvar Direkte Link til dette innlegget Tråd: Marklin 29205 Togsett
    Sendt: 25 mars 2018 kl. 13:15
Hei!

Da er jeg (og min sønn) ny i denne togverdenen :)
Han fikk et tog og en del skinner til jul av sin onkel.
Onkelen hadde fått dette når han selv var ung, så det er vel ca 20 år gammelt.

Uansett, kan dere gi meg litt info om hvilke skinnetyper det er jeg har? står H0 på esken..

Og toget funket fint til å begynne med, men nå bråker det ganske mye og går sakte fremover.
Hva kan være galt? er det børster på dette?

Og til sist, finnes det noen slags nybegynner guide på norsk slik at man får litt grunnleggende info om modelltog?

Takk,

Mvh Robert.


Til toppen
marklintog Se rullemeny
Veteran
Veteran


Medlem siden: 15 juni 2007
Land: Norway
Status: Utlogget
Points: 270
Innstillinger for innlegg Innstillinger for innlegg   Thanks (0) Thanks(0)   Sitér marklintog Sitér  SvarSvar Direkte Link til dette innlegget Sendt: 25 mars 2018 kl. 17:32
Er ingen ekspert på modelljernbane ikke i nærheten engang men kan prøve svare så godt jeg kan. I følge bilde på esken er det marklin c-spor skinner som er med i settet. 
Endret av marklintog - 26 mars 2018 kl. 00:33
Til toppen
H. Lindholm Se rullemeny
Veteran
Veteran


Medlem siden: 17 november 2006
Land: Norway
Status: Utlogget
Points: 1012
Innstillinger for innlegg Innstillinger for innlegg   Thanks (0) Thanks(0)   Sitér H. Lindholm Sitér  SvarSvar Direkte Link til dette innlegget Sendt: 25 mars 2018 kl. 18:34
Støy (skrike- eller skrapelyder) kombinert med at lokomotivet kjører saktere skyldes i ca 99,9 % av tilfellene (altså i praksis alltid) at motoraksellagrene er tørre. Det er helt vanlig på modeller som har ligget lagret lenge.
Du skal da smøre akseltappene på hver side av motoren med EN LITEN dråpe olje (ikke to dråper!!). Bruk symaskinolje eller en tilsvarende tynn maskinolje. Kan også kjøpes i modelljernbaneforretninger. Bruk for all del ikke matolje, olivenolje eller andre sorter oljer, de herder og ødelegger lokomotivet etter en tid (har dessverre sett noen sånne gjennom årene...).
Hvis du ikke vet hvor motorakselen er ser du i bruksanvisningen. På den ene siden av motoren er den midt mellom motorbørstene, og da selvfølgelig også rett overfor på motsatt side.
Tannhjulsakslene og selve hjulakslene kan også smøres veldig forsiktig, hvert sted med den aller minste oljedråpe du klarer å få til. Heller ikke der skal det to dråper. Det verste er ikke noe olje, men det nest verste er for mye olje.
Husk at det er der to flater glir mot hverandre at det skal smøres. Noen tannhjul roterer på en stillestående aksel, mens noen har en aksel innpresset i tannhjulet hvor akselen roterer i en boring i rammegodset. 
Selve tannkransene på tannhjulene er det ikke nødvendig å smøre. Det siger litt olje ut fra akslene, ekstra olje på tannkransene bare griser til.
 
Hvis settet ikke er veldig mye brukt er det neppe nødvendig å skifte motorbørster.
 
Hvis du holder lokomotivet opp-ned og sikter langsmed og på tvers av slepeskoen skal den være helt rett i alle retninger, og stikke ca 2mm opp over hjulene i begge ender. Trykker du på den, så skal den fjære lett.
 
Generelt skal alt slikt utstyr holdes rent, så rengjør hvis det er nødvendig. Hovedproblemet ditt løses uansett med en liten dråpe olje på hver side av motorakselen.
Til toppen
 Svar Svar
  Del innlegg   

Forum: Forumtillatelser Se rullemeny

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.06
Copyright ©2001-2016 Web Wiz Ltd.

Denne siden ble generert på 0,094 sekunder.