MODELLJERNBANEFORENINGEN I NORGE (MJF) - forum

  FAQ FAQ  Søk i forum   Arrangement   Registrer ny bruker Registrer ny bruker  Logg inn Logg inn

Lime metall mot metall

 Svar Svar
Forfatter
  Tråd Søk Tråd Søk  Innstillinger for tråd Innstillinger for tråd
Lars Gjertsen Se rullemeny
FREMO-forummedlem
FREMO-forummedlem
Avatar

Medlem siden: 30 oktober 2004
Land: Norway
Status: Utlogget
Points: 734
Innstillinger for innlegg Innstillinger for innlegg   Thanks (0) Thanks(0)   Sitér Lars Gjertsen Sitér  SvarSvar Direkte Link til dette innlegget Tråd: Lime metall mot metall
    Sendt: 30 juni 2019 kl. 19:06
Jeg skal føye sammen metall med metall. Å lodde er nok mest solide resultat, men ettersom godset er nokså "massivt" tror jeg min 40W skal slite en del for å få noe til.
Finnes det noe anbefalt lim? Jeg har 2-komponent epoksy, men jeg vet ikke helt om jeg kan stole på at resultatet blir solid. Limet skal holde på plass to muttere i et karrosseri. Jeg vil helst kunne løfte modellen i karrosseriet uten å være overengstelig for at limet slipper tatt og understellet går i gulvet.
Til toppen
Johannn Se rullemeny
Medlem i MJF
Medlem i MJF


Medlem siden: 09 april 2011
Land: Norge
Status: Utlogget
Points: 133
Innstillinger for innlegg Innstillinger for innlegg   Thanks (1) Thanks(1)   Sitér Johannn Sitér  SvarSvar Direkte Link til dette innlegget Sendt: 30 juni 2019 kl. 19:33
Om du har ein propanbrennar lodde med den.
Bruke stålplast (tokomponentlim) som limer delene sammen. Eks.
Dette

Endret av Johannn - 02 juli 2019 kl. 08:07
Norsk H0 2005-, Digitrax Xephyr Xtra, Z21, foreløpig lagra i skap pga oppussing, samt settrackbane sporadisk oppsatt for at junior skal få køyre tog.
Til toppen
Lars Gjertsen Se rullemeny
FREMO-forummedlem
FREMO-forummedlem
Avatar

Medlem siden: 30 oktober 2004
Land: Norway
Status: Utlogget
Points: 734
Innstillinger for innlegg Innstillinger for innlegg   Thanks (0) Thanks(0)   Sitér Lars Gjertsen Sitér  SvarSvar Direkte Link til dette innlegget Sendt: 30 juni 2019 kl. 21:04
Loctite Powerepoxy 5 minutter fungerte dårlig. Etter herding slapp limflatene metallet umiddelbart, og selve limet fremsto som en slags tyggegummi. Jeg antar det er forskjell på to-komponent og to-komponent, så jeg er takknemlig for anbefalinger.

Til toppen
Niels Se rullemeny
MjF-styremedlem
MjF-styremedlem
Avatar

Medlem siden: 05 april 2010
Land: Norge
Status: Utlogget
Points: 48
Innstillinger for innlegg Innstillinger for innlegg   Thanks (0) Thanks(0)   Sitér Niels Sitér  SvarSvar Direkte Link til dette innlegget Sendt: 30 juni 2019 kl. 22:46
Husk at du må ha helt rene flater når du skal lime med epoxy. helst ikke alt for glatte, pussepapir 180 passer fint og etterpå vaske med thinner (ikke bruk hvitespirit det er for feit), og selv om det står 5 min på det så la det herde i minst 6 timer. Når du setter sammen to ting med epoxy må du jobbe raskt, sette sammen - justere (lenge før det blir hard) ikke røre mere før det har gått mange timer. Lykke til.
Mvh. Niels
Leder MJF

H0 DCC Fremo. Norsk/Nederlands. Hvis du gjør det du gjorde, får du det du hadde. Det vanskelige tar vi direkte, det umulige tar litt lenger tid
Til toppen
Kjell H. Se rullemeny
Medlem i MJF
Medlem i MJF


Medlem siden: 02 november 2004
Land: Norway
Status: Utlogget
Points: 2293
Innstillinger for innlegg Innstillinger for innlegg   Thanks (0) Thanks(0)   Sitér Kjell H. Sitér  SvarSvar Direkte Link til dette innlegget Sendt: 01 juli 2019 kl. 10:50
Det finnes en epoksy som inneholder finmalt stål. Det sitter ekstremt godt og kan gjenges / bearbeides.
Dette var av fabrikkmerket DEVCON - men jeg husker ikke hva produktet het? (- Vi kalte det bare for "Devcon".)
Jeg har brukt det profesjonelt når det gjelder pumpeimpellere i messing der store stykker har vært "tært bort" grunnet kavitasjon. Der holdt epoksyen lenger enn metallet - og løsnet heller ikke.
 
Jeg har brukt det videre innen modellbygging for å lime hvitmetall, seinest på Type IV, der byggesettet hadde firkantede vinduer (IoM) men den norske hadde runde.
Til toppen
Lars Gjertsen Se rullemeny
FREMO-forummedlem
FREMO-forummedlem
Avatar

Medlem siden: 30 oktober 2004
Land: Norway
Status: Utlogget
Points: 734
Innstillinger for innlegg Innstillinger for innlegg   Thanks (0) Thanks(0)   Sitér Lars Gjertsen Sitér  SvarSvar Direkte Link til dette innlegget Sendt: 03 juli 2019 kl. 01:31
Devcon ble googlet, og sannsynligvis fant jeg epoksyen du nevner, Kjell. Imidlertid fant jeg ikke ut hvor den går an å kjøpe, bortsett fra på noen internettsider med underlige navn - slike internett"butikker" som later til å ha alt. Jeg tvilte på leveringsevnen derfra.
Biltema ligger mye nærmere, og isteden for å bruke Steel Epoksy som jeg først hadde tenkt å kjøpe, endte jeg opp med noe som kalles epoksykitt - noe jeg aldri hadde hørt om tidligere. (Link Biltema: https://www.biltema.no/bilpleie/bilvedlikehold/bilsparkel/epoksykitt-2000019181)

I mitt tilfelle var det akkurat det jeg behøvde, skulle det vise seg. Epoksykitt kommer som en sylinderform på ca 10 cm, 2-3 cm tykk. Man kapper av den mengden man synes man trenger til formålet.
Epoksykitt er to-komponent,og fåes i flere farger. Jeg valgte stålgrå. Kjernen (sort) og laget rundt kjernen (grå) er de to ulike komponentene, og de blandes ved at kittet eltes og knas til til massen er mørkegrå og enhetlig i farven. 

De to metalldelene ble pusset med 120-sandpapir, og deretter tørket godt med Lynol. (Takk, Niels) Siden limingen skal foregå inne i en lokkåpe, var det umulig å se hvor flatene møttes helt eksakt, og her var kittkonsistensen aldeles utmerket. Kåpen ble satt på understellet, og kittet formet seg jo da etter avstanden mellom flatene.

Etter 10-15 minutter var kittet herdet til en svært hard og uelastisk masse, og bindingen er upåklagelig. Fullstendig herding er 6 timer. Bearbeidingstid på kittet er 3-5 minutter. 
Til toppen
Kjell H. Se rullemeny
Medlem i MJF
Medlem i MJF


Medlem siden: 02 november 2004
Land: Norway
Status: Utlogget
Points: 2293
Innstillinger for innlegg Innstillinger for innlegg   Thanks (0) Thanks(0)   Sitér Kjell H. Sitér  SvarSvar Direkte Link til dette innlegget Sendt: 03 juli 2019 kl. 11:12
DEVCON er sikkert noe for "proffene"? Det ser slik ut!
 
- Heldig at jeg har en halv boks liggende. Det er sikkert vanskelig å sende i posten /flyfrakt? Epoksyen er i en stålboks og herderen i en glasskrukke. Dette røres sammen og er av konsistens det samme som "vanlig" epoksylim.
Jeg har hentet frem boksen - og det står "Plastic Steel B - 80% steel - Liquid Type" på denne.
Bruksanvisningen er fra 1974 - så kjøper du en, så holder det "livet ut" - i hvert fall 454 gram!
Jeg har også brukt den til å støpe smådeler før resinen gjorde sitt inntog.
Jeg har også brukt Biltemas Steel Epoksy - og den er dårligere. - Har en "pølse" liggende.
Det viser seg å være temmelig komplisert å få "rett" blandingsforhold av Biltemas herder/ epoksy, dersom man ikke bruker hele pakken. Det er vel kanskje meningen? - Dessuten er Biltemas produkt ikke tyntflytende, slik at det flyter dårlig inn i "sandpapirskraping" og små sprekker. Dette kan gi dårlig holdbarhet for limfugen enn DEVCON som "flyter" bedre.
 
(Når du åpner herderen til DEVCON, blir luften over herderboksen "tåkelagt" og det stiger en sterk lukt av ammoniakk. Dette er sikkert en annen herder enn "vanlig epoksy"? - Det er kanskje derfor den holder bedre?)
 
Lykke til - håper dette holder til ditt bruk!
Til toppen
Lars Gjertsen Se rullemeny
FREMO-forummedlem
FREMO-forummedlem
Avatar

Medlem siden: 30 oktober 2004
Land: Norway
Status: Utlogget
Points: 734
Innstillinger for innlegg Innstillinger for innlegg   Thanks (0) Thanks(0)   Sitér Lars Gjertsen Sitér  SvarSvar Direkte Link til dette innlegget Sendt: 03 juli 2019 kl. 12:02
Da var det nok ikke det jeg fant på nettet den samme DEVCON som du bruker. Jeg er imidlertid ikke overrasket over at nettopp du besitter slike «vidundermidler» som er perfekt for er bestemt formål:-)

Jeg har ikke erfaring med epoksykittet fra før, men den lille «klinkekulen» jeg kappet av og knadde godt sammen ble temmelig robust. I dette tilfellet er kittkonsistensen også bedre enn tyntflytende lim. Jeg ser jo poenget med å hefte i sandpapiskrapingen, men ved tyntflytende risikerte jeg at utflyt ville søle til andre vitale deler.
Til toppen
Thomas F Se rullemeny
Veteran
Veteran


Medlem siden: 12 desember 2007
Land: Norway
Status: Utlogget
Points: 137
Innstillinger for innlegg Innstillinger for innlegg   Thanks (0) Thanks(0)   Sitér Thomas F Sitér  SvarSvar Direkte Link til dette innlegget Sendt: 08 juli 2019 kl. 22:22
Klebfix fra Wurth skal vist være bra.
Toget går alltid på Indre Enfold-banen.
HO-skala, Code 75, Norskt matriell
Til toppen
 Svar Svar
  Del innlegg   

Forum: Forumtillatelser Se rullemeny

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.06
Copyright ©2001-2016 Web Wiz Ltd.

Denne siden ble generert på 0,066 sekunder.