MODELLJERNBANEFORENINGEN I NORGE (MJF) - forum

  FAQ FAQ  Søk i forum   Arrangement   Registrer ny bruker Registrer ny bruker  Logg inn Logg inn

Landskap for dummies

 Svar Svar
Forfatter
  Tråd Søk Tråd Søk  Innstillinger for tråd Innstillinger for tråd
ben Se rullemeny
Veteran
Veteran
Avatar

Medlem siden: 03 november 2004
Land: Norway
Status: Utlogget
Points: 139
Innstillinger for innlegg Innstillinger for innlegg   Thanks (0) Thanks(0)   Sitér ben Sitér  SvarSvar Direkte Link til dette innlegget Tråd: Landskap for dummies
    Sendt: 12 februar 2007 kl. 13:13

Hei,

sitter klar med et landskap som skal få litt farge. Har malt bergknausene, og lagt litt grønn maling der gress ol skal komme. Nå skal jeg prøve å få på litt gress og trær, busker osv. Har en god del materiale liggende av type Heki, Noch osv.

Blir alltid like motløs når jeg ser på bilder av "proffe" landskap. Når jeg prøver meg blir det som regel bare kliss og gress som ligger i klatter...

Hvilke helt basic råd bør jeg ha i bakhodet før jeg fyrer løs?

Dvs hva lim bør jeg bruke, og i hva rekkefølge kommer hva? (lim først, så gress eller...?)

 

Hilsen Ben

 

Til toppen
Roger Se rullemeny
Fremo og MjF medlem
Fremo og MjF medlem


Medlem siden: 02 november 2004
Land: Norway
Status: Utlogget
Points: 1610
Innstillinger for innlegg Innstillinger for innlegg   Thanks (0) Thanks(0)   Sitér Roger Sitér  SvarSvar Direkte Link til dette innlegget Sendt: 12 februar 2007 kl. 13:24

Hei!

Det finnes vel egentlig ingen endelig "fasit" her, da det er mange måter å gå frem på:

  • Siden du har malt grønt der du skal ha gress, kunne du egentlig stødd litt strømatriale i dette mens malingen var våt. Nå det var tørt kunne du dusjet det lett med litt vann med én dråpe oppvaskmiddel i (for å fjerne overflatespenningen), og deretter strødd ytterligere strømatriale løst på. Deretter bløytet det hele med limvann (4 deler vann, 1 del trelim) påført med pippette eller dråpeteller.
  • En annen måte er å påføre hvittlim/trelim i ett jevnt lag over det område du skal strø, og deretter gjøre som over.

Hvittlim/trelim fungerer bra i ublandet, eller utbladet form til dette arbeidet, og er fri for giftige gasser.

Med vennlig hilsen

RGER
“Det finnes ett forbilde for alt”
Til toppen
ØyvindS Se rullemeny
Viderekommen
Viderekommen


Medlem siden: 03 november 2004
Land: Denmark
Status: Utlogget
Points: 46
Innstillinger for innlegg Innstillinger for innlegg   Thanks (0) Thanks(0)   Sitér ØyvindS Sitér  SvarSvar Direkte Link til dette innlegget Sendt: 12 februar 2007 kl. 14:20

Grønn maling? Ville nok heller brukt brun maling, da jord er brun. Grønnmaling som skinner igjennom er lite lekkert.

Rådene til Roger er fine. Du evt. kan vurdere tapetlim istedet, for det tørker litt klarere enn hvitlim som kan bli litt matt.

Også er det viktig med variasjon i fargen og høyde på gresset, hvis det ikke er gressplen du er ute etter.

De proffe gressbelegninger du ser er sannsynligvis lavet med en maskin med statisk elektrisitet, som skyter gressfibrene ned i limet. De finnes til relativt fornuftige priser, ihvertfall i forhold til tidligere. Noch har også en gressemaskin uten statisk elektrisitet, men den skal du ikke kjøpe.

Se her i en gammel artikkel fra HOb:

http://home.no.net/hovedban/pages/landskap/gress.htm

Hvis du vil ha stående gress, så kan du også prøve å plante det, ved hjelp av pinsett (ikke ett og ett strå, men en liten bunke av gangen). Eller drysse fibre med en bøsse.

Her er litt om trær:

http://home.no.net/hovedban/pages/landskap/traer.htm

Lykke til.Endret av ØyvindS - 12 februar 2007 kl. 14:28
mvh Øyvind Strøm
Til toppen
Henning L Se rullemeny
Medlem i MJF
Medlem i MJF
Avatar

Medlem siden: 02 november 2004
Land: Norway
Status: Utlogget
Points: 1112
Innstillinger for innlegg Innstillinger for innlegg   Thanks (0) Thanks(0)   Sitér Henning L Sitér  SvarSvar Direkte Link til dette innlegget Sendt: 12 februar 2007 kl. 14:38
Skaff det en god bok! Det fins mange slike, men den av de som presentrerer det på en grei og liketil måte er denne klassikeren: "How to Build Realistic Model Railroad Scenery" av Dave Frary. (Forutsatt at du leser engelsk, selvsagt!)

Det fins mange fikse og fancy materialer, og de tyske anleggene med feiende flott landskapsmateriale fra f.eks MiniNatur er imponerende. Men det er ikke helt enkelt... ikke sånn til å begynne med, i alle fall.

Se også på de andre bøkene, mye å hente av landskapstips der.

Ellers vil jeg anbefale deg følgende metode (Fra Frarys bok):
Mal med lateksfarge med egnet jordfarge, ikke grønn. Strø sand, stein over med egnet farge, Dusj med "vått vann" (bruk maskinoppvaskfuktemiddel, det skummer ikke) og dusj med limblanding, strø med "ground foam" fra Woodland etc, og bygg opp formen på vegetasjonen med ulike farger og grovheter. Dusj med vått vann og lim jevnlig, slik at alt blir gjennomvått av lim. Bruk gjerne kvister og annet som egner seg, i tillegg.

Mange bruker hvitlim, og det funker greit, jeg bruker matt akryl malemedium, kjent som "matte medium". Det fås i kunstbutikker og koster nok en del mer. Men det gir en helt matt virkning og er greit å ha med å gjøre. Tynnes ut fra tykkelsen, det kommer i flere konsistenser.

Denne metoden er veldig rask og gir nesten alltid et godt resultat. Er du i tvil, se på noen foto av det landskapet du ønsker å bygge, og heng dem opp foran deg mens du bygger.

Tilleggskommentar: Husk det er virkningen du er ute etter, ikke at alt er 100% realistisk. Derfor kan matter og statisk gress, som Øyvind foreslår (og som kan bli flott!) fort bli en svare røre, mens den enkle "dryss på oppmalt skumgummemetoden" jeg beskriver over er rimelig sikker, uansett.


Endret av Henning L - 12 februar 2007 kl. 14:40
Til toppen
ben Se rullemeny
Veteran
Veteran
Avatar

Medlem siden: 03 november 2004
Land: Norway
Status: Utlogget
Points: 139
Innstillinger for innlegg Innstillinger for innlegg   Thanks (0) Thanks(0)   Sitér ben Sitér  SvarSvar Direkte Link til dette innlegget Sendt: 12 februar 2007 kl. 22:06

Takk for gode svar,

må vel bare innse at dette er en treningsak, og at det ikke finnes noen lure snarveier. Men skal iallfall male om fra grønt til brunt før jeg strør på.

Bare å komme med flere tips!

Og bilder av landskap er jo alltid kult....

Hilsen Ben-SigvaldEndret av ben - 12 februar 2007 kl. 22:09
Til toppen
 Svar Svar
  Del innlegg   

Forum: Forumtillatelser Se rullemeny

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.06
Copyright ©2001-2016 Web Wiz Ltd.

Denne siden ble generert på 0,046 sekunder.