MODELLJERNBANEFORENINGEN I NORGE (MJF) - forum

  FAQ FAQ  Søk i forum   Arrangement   Registrer ny bruker Registrer ny bruker  Logg inn Logg inn

Hvordan få forbilderiktig lysfunksjon på lok?

 Svar Svar
Forfatter
  Tråd Søk Tråd Søk  Innstillinger for tråd Innstillinger for tråd
hflesche Se rullemeny
Medlem i MJF
Medlem i MJF


Medlem siden: 15 november 2004
Land: Norway
Status: Utlogget
Points: 54
Innstillinger for innlegg Innstillinger for innlegg   Thanks (0) Thanks(0)   Sitér hflesche Sitér  SvarSvar Direkte Link til dette innlegget Tråd: Hvordan få forbilderiktig lysfunksjon på lok?
    Sendt: 08 januar 2019 kl. 06:22
Behov: å få vist lysbilde med valgfritt retningsbestemt topplyskaster, markeringslys i begge ender (med mindre baklys er påslått) og valgfritt baklys.
Tilleggskrav: må la seg gjøre med dekoder som har kun 4 utganger (hvit og gul ledning for retningsbestemt lys, og grønn og fiolett ledning for to funksjonsutganger).

Løsning 1: Monter inn små brytere og dresser Preiser-lokfører til å slå de av og på.
Mine Preisere er notorisk late og vanskelig å lære opp. De beveger seg veldig lite, eneste bevegelse hittil observert er at de tidvis legger seg ned. Løsning forkastet.

Løsning 2: bruk hvit/gul til topplyskaster og en av funksjonsutgangene til markeringslys. Sett på en gjennomsiktig rød plate for baklys når det ønskes.
Løsningen er plundrete å få til. Man må ha holdere for platen, og det er ikke alltid lett å komme til og sette på og av platen alle steder på et anlegg. Løsning forkastet.

Løsning 3: bruk hvit/gul til retningsbestemt lys og markeringslys, bruk funksjonsutganger til å slå av og på bruk av topplyskater og baklys. Aktivert baklys slår av tilhørende markeringslys.
Dette krever litt elektronikk i tillegg til dekoderen. Jeg fant inspirasjon på en engelsk side (http://s374444733.websitehome.co.uk/class-60sound/index.htm) og laget følgende skjema:

Her er prøveoppsett:

Helge F.
Til toppen
jhh61no Se rullemeny
Medlem i MJF
Medlem i MJF


Medlem siden: 05 november 2004
Land: Norway
Status: Utlogget
Points: 660
Innstillinger for innlegg Innstillinger for innlegg   Thanks (0) Thanks(0)   Sitér jhh61no Sitér  SvarSvar Direkte Link til dette innlegget Sendt: 08 januar 2019 kl. 14:35
Hei
Mange dekodere vil kunne gjøre dette men det krever at de ulike lysene er koblet til ulike utganger på dekoderen.

Når de fysiske tingene er på plass må det nok påregnes til programmering av dekoderen - deriblant funksjonsmapping Dvs hvilke utganger som skal aktiveres ved bruk av ulike F-taster
Jarle H Hansen

BergenDigitrax SuperChief/Empire Builder. TrainController Gold/TrainProgrammer 8.0B5,LDT, LocoIO, Zimo++
Til toppen
Pelle Se rullemeny
Nettgruppen
Nettgruppen


Medlem siden: 08 april 2005
Land: Norway
Status: Utlogget
Points: 2067
Innstillinger for innlegg Innstillinger for innlegg   Thanks (0) Thanks(0)   Sitér Pelle Sitér  SvarSvar Direkte Link til dette innlegget Sendt: 09 januar 2019 kl. 11:23
Interessant løsning du har laget! Det finnes lysdioder som lyser rødt eller hvitt, slik at man kan velge rødt bak når det kjører fremover.

Jeg skrev en artikkel i MJ-bladet 2/2018 om mapping av topplysene til NMJs nohab, hvor de lyser retningsbestemt via aux-utgangene.

Endret av Pelle - 09 januar 2019 kl. 11:25
Kjører hagejernbane i G-skala, N-skala og bygger H0 i messing.
Til toppen
hflesche Se rullemeny
Medlem i MJF
Medlem i MJF


Medlem siden: 15 november 2004
Land: Norway
Status: Utlogget
Points: 54
Innstillinger for innlegg Innstillinger for innlegg   Thanks (0) Thanks(0)   Sitér hflesche Sitér  SvarSvar Direkte Link til dette innlegget Sendt: 09 januar 2019 kl. 19:06
Har lest artikkelen din, Pelle.

Mappingen min er ikke veldig avansert. Her er prototypeinstallasjon i en gammel Lima El 13 som jeg digitaliserte for mange år siden. Det står en Viessmann 5246 dekoder i den.
Nå tok jeg ut lyspærene og erstattet med lysdioder, 3 mm varmhvit LED som topplyskaster, SMD 0805 varmhvit LED for markeringslys og ditto rød for baklys. Eksisterende linser er beholdt.
Funksjonene er mappet slik at F0(f) og F0(r) er retningsbestemte og styrer hhv hvit og gul ledning (slik som er vanlig). F1 mappet til AUX1 (grønn ledning) og F2 til AUX2 (fiolett ledning).
Da slår jeg på bruk av lys med "Headlight", markeringslys lyser. F1 slår på lyskaster mens F2 slår på bruk av baklys i stedet for markeringslys i bakende.
Snekret et kretskort til prototypen. Heldigvis er det god plass i taket på El 13, slik at kortet fikk plass. Måtte kombinere SMD-komponenter med vanlige transistorer og dioder for å få det smalt nok. Å lage kretskortet mindre og tosidig er utenfor det jeg klarer på hobbyrommet, men jeg får produsert noe på 23x40 mm hos en fabrikk i østen. Skulle jeg ha laget noe enda mindre med bruk av mindre komponenter ville jeg få problemer med å lodde det.

Helge F.
Til toppen
 Svar Svar
  Del innlegg   

Forum: Forumtillatelser Se rullemeny

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.06
Copyright ©2001-2016 Web Wiz Ltd.

Denne siden ble generert på 0,059 sekunder.