MODELLJERNBANEFORENINGEN I NORGE (MJF) - forum

  New Posts New Posts RSS Feed - Strømfordeling
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Strømfordeling

 Post Reply Post Reply
Author
H. Lindholm View Drop Down
Veteran
Veteran


Joined: 17 november 2006
Location: Norway
Status: Offline
Points: 1096
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote H. Lindholm Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Strømfordeling
    Posted: 07 mars 2014 at 21:07
Spørsmålet er først og fremst om strømmen du skal fordele er koblet direkte til lysnettet eller om det er fordeling av svakstrøm/lavspenning etter transformatoren.

Hvis det er lysnettspenning (230 volt) du skal arbeide med er i praksis nesten ikke noe du har lov til å gjøre selv, og det skal alltid brukes godkjent utstyr (kabler, koblingsbokser, kontakter osv.). Generelt og litt forenklet sagt har du lov til å skifte ut en defekt kontakt, kabel eller bryter på en stålampe hvis du vet hvordan det skal gjøres, men heller ikke noe særlig mer. Skal du bygge et fordelingsnett fra lysnettet til flere forbrukspunkter skal dette gjøres av godkjent elektriker.
Det er allikevel mange som gjør sånt selv, men man skal for all del ikke sette i gang med det hvis man ikke selv er absolutt helt sikker på hvordan det skal gjøres. Spør i så fall en som kan det om hjelp. Hvis det oppstår feil og i verste fall brann kan man bli ansvarlig for dette og tape forsikring.

Svakstrømsanlegg (alt som er etter transformatoren) kan man drive med som man vil og bruke det utstyret man ønsker. "Sukkerbiter" er en grei løsning hvis man foretrekker det, ellers kan man bruke hva som helst så lenge man sørger for sikre og stabile forbindelser som er godt isolert.
Hvis du ikke har full oversikt over både transformatorens effekt (måles i VA) og de enkelte komponentenes strømforbruk må du ikke bruke tynnere kabler enn det som er alminnelig standard på vanlig MJ-utstyr (tilsvarende "vanlig Märklin-ledning"). Tverrsnittet på slik kabel er beregnet på å tåle en kortslutning i de typene transformatorer som selges for alminnelig MJ-bruk. Alle slike transformatorer har innebygget automatsikringer som kobler ut ved overbelastning eller kortslutning. Hvis du bruker uoriginale transformatorer med større effekt og/eller tynnere kabler kan du risikere at kablene blir så varme at isolasjonen smelter og i verste fall tar fyr ved eventuelle feilkoblinger eller kortslutninger.
Back to Top
ses View Drop Down
Fremo og MjF medlem
Fremo og MjF medlem
Avatar

Joined: 09 november 2006
Location: Norway
Status: Offline
Points: 3920
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote ses Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 07 mars 2014 at 07:46
Private svakstrømsanlegg er ikke underlagt noen forskrift eller reglement, så du kan gjøre akkurat som du vil. Hva som er egnede måter å la elektriske ledere møtes og deles med tanke på holdbarhet, er en annen sak.
Svein S
Back to Top
mikki View Drop Down
Medlem i MJF
Medlem i MJF
Avatar

Joined: 19 august 2013
Location: Norge
Status: Offline
Points: 514
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote mikki Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 07 mars 2014 at 07:27
Hei
 
Kan man enkelt lage en sak til fordeling av strøm selv, eller er dette noe som må kjøpes ferdig.
Kan man bruke feks "sukkerbiter"?
 
Hilsen nybegynner
Back to Top
 Post Reply Post Reply

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.05
Copyright ©2001-2022 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0,031 seconds.