MODELLJERNBANEFORENINGEN I NORGE (MJF) - forum

  New Posts New Posts RSS Feed - Plate å bygge på
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Plate å bygge på

 Post Reply Post Reply
Author
Siggen View Drop Down
Viderekommen
Viderekommen


Joined: 30 oktober 2019
Location: Norge
Status: Offline
Points: 2
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Siggen Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Plate å bygge på
    Posted: 30 oktober 2019 at 12:22
Hei, jeg tenke at jeg skulle bygge en modelljernbane. Har aldri gjort dette før så det bli spennende.
Har kjøpt meg et digitalt startsett fra merklin med C-skinner og et nybegynnersett for landskap fra Woodland med mål 120x240 cm.
 
Hvordan type plate bør dette bygges på? Vanlig sponplate?
Og må jeg legge på noe slags annet underlag før jeg starter bygging?
 
Siggen
 
 
Back to Top
Thomas F View Drop Down
Veteran
Veteran


Joined: 12 desember 2007
Location: Norway
Status: Offline
Points: 206
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Thomas F Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 01 november 2019 at 19:30
Hei du.
Jeg ville kanskje benyttet 12mm finer. Eventuelt 10mm. Spon er ikke noe gunstig da den tåler lite.
Som underlag kan du bruke kork eller skumgummi med ferdig profil f.eks.
Toget går alltid på Indre Enfold-banen.
HO-skala, Code 75, Norskt matriell
Back to Top
Roger View Drop Down
Fremo og MjF medlem
Fremo og MjF medlem


Joined: 02 november 2004
Location: Norway
Status: Offline
Points: 1620
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Roger Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 01 november 2019 at 21:24
Hei!

Sponplater er så tunge at de vil sige med tiden. Finér er bedre. Alternativt går det å lage ett rammeverk med en tynn huntonittplate på, slik denne briten har gjort. Det ser ut til å kunne redusere vekten ennå mer en finér.
Med vennlig hilsen

RGER
“Det finnes ett forbilde for alt”
Back to Top
halvors View Drop Down
Fremo og MjF medlem
Fremo og MjF medlem


Joined: 03 november 2004
Location: Norway
Status: Offline
Points: 787
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote halvors Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 01 november 2019 at 23:52
De fleste plater vil bøye eller vri seg med tiden (noen er allerede bøyd når du kjøper dem ). Derfor er det viktig å ha et rammeverk under plata som holder den flat. Vertikale "spant" av tynn (for eksempel 6 mm) finer under, og plate av 6-12 mm finer å bygge på. Spantene kan være 50-100 mm høye og med 300-400 mm avstand, tenk på hvor mye plass du trenger til eventuelle vekselmotorer og ledninger osv. på undersiden. Ellers er det fullt mulig å bygge på styropor-plater (30-50 mm), dette er lett og stabilt, men trenger et rammeverk under.

Hilsen Halvor
Back to Top
H. Lindholm View Drop Down
Veteran
Veteran


Joined: 17 november 2006
Location: Norway
Status: Offline
Points: 1096
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote H. Lindholm Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 02 november 2019 at 11:52
Som det allerede er skrevet av flere lenger opp - en plate vil alltid bøye seg, uansett tykkelse. Derfor må man alltid lage en ramme under. Det hjelper ikke å  bruke en tykk plate, den blir bare tyngre. Hvis man ikke lager en stabil ramme er det 100% sikkert at man vil få problemer før eller siden.
 
Materialtykkelsen i plate og ramme er ikke så viktig, det er rammens høyde som er avgjørende for stivheten. Halvors sier 5-10 cm høyde, jeg vil si at 10 cm er absolutt minimum. 15-20 cm høyde er bedre og mer stabilt. Rammen kan gjerne lages av finér eller 15-20 mm tynne bord. Hvis anlegget skal flyttes/løftes/bæres kan man i en høy ramme med fordel lage noen avlange utsparinger i endene og/eller på sidene slik at man får bærehåndtak.
 
Det må også settes inn tverrstivere slik at det ikke blir for store deler av platen som er uten understøtting. Prinsippet ved rammeverket som er vist i filmen som Roger har lenket til er bra, bortsett fra at briten har laget en ramme som etter min mening er alt for lav. Når det blir en del landskap og annen vekt på hans anlegg, og det skal løftes, vil platen hans bøye seg.
 
En høy ramme gir også mulighet til å lage landskap som går lavere ned enn spornivået, det gir straks mer liv til landskapet. Dermed kan man bygge bruer uten at sporet behøver gå opp i høyden, landskapet kan gå ned i stedet, noe som jo som oftest er tilfelle i virkeligheten.
 
Det rommet man får under platen når man lager en høy ramme er et flott sted å skjule alt mulig av ledninger, sporvekselmotorer og annet teknisk utstyr. Ved å bore noen huller i tverrstiverne på passende steder kan ledninger trekkes til hvor som helst under anlegget. Jeg har god erfaring med å sette inn rekker med øyeskruer med 15-20 cm avstand på undersiden av platen og trekke ledninger gjennom disse, da får man i praksis en "kabelkanal" hvor alt holder seg på plass og det er lett å trekke inn nye ledninger eller fjerne gamle ved behov.
Back to Top
KHE View Drop Down
Medlem i MJF
Medlem i MJF


Joined: 10 november 2004
Location: Norway
Status: Offline
Points: 23
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote KHE Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 05 november 2019 at 11:45
Såvidt jeg kan se, sier Woodlands Scenics for noen slike sett at det ikke trengs noen underlagsplate eller mer støtte av strukturen - alt er inkludert i pakka. De selger også egne ben ? Hele poenget med elementene fra Woodland Scenics er vel at de er lette og at settene er lette å lage uten å ha så mye snekkerkunnskaper. For en utrent er det jo ikke så lett å lage en finerstruktur med støtteramme.

Hvis man likevel trenger underlag, ville jeg ha prøvd noen av de mange (også lette) bordplatene som IKEA selger, bl.a. i dimensjonen 60x120 cm (du vil trenge 4). Da får man også tilgang til mange bordbein. Disse platene burde være stabile nok til at de ikke vil bøye seg over tid - vi snakker tross alt her om bordplater.


mvh KHE


Edited by KHE - 05 november 2019 at 11:50
Back to Top
b e pedersen View Drop Down
Medlem i MJF
Medlem i MJF
Avatar

Joined: 02 november 2004
Location: Norway
Status: Offline
Points: 1081
Post Options Post Options   Thanks (1) Thanks(1)   Quote b e pedersen Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 05 november 2019 at 13:20
Ganske enig med siste innlegg (KHE).

Det må imidlertid benyttes et fast underlag (bord/gulv) under byggingen. Dette er nok plater av XPS/foam som enten er i prinsippet formet som et gitt terreng eller at plater skal skikt-limes til et.
Opplegget her er at det benyttes lette materialer i hele oppbygningen og plastringen.

Jeg er uenig i påstanden om at alle plater vil sige over tid. Ja, det gjelder for plater som påvirkes av (luft)fuktighet, men XPS gjør ikke det. Den kan bøye seg ved belastning; og når for stor, knekke plutselig.

Når anlegget er ferdig, kan det ganske sikkert håndteres (fx bæres på høykant ut døra) slik det er, men det er vel naturlig at det ligger på noe i 'brukshøyde'. Det kan fx være et bord eller en bord-ramme på 1 x 2 m eller 3 stk arbeidsbukker.

Dersom det blir en del ledningsføringer (ut over kjørestrøm og vekselmotorer) til lys, signaler etc under plata, bør en vurdere å lime på et rutenett (600x600) av lister slik anlegget ikke blir liggende på ledninger/koplinger/fordelere/tilbakemeldere eller hva det måtte være ...
Bjørn Egil
Back to Top
ses View Drop Down
Fremo og MjF medlem
Fremo og MjF medlem
Avatar

Joined: 09 november 2006
Location: Norway
Status: Offline
Points: 3922
Post Options Post Options   Thanks (1) Thanks(1)   Quote ses Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 08 november 2019 at 12:54
Lister på høykant under selve sporet gir svært stabilt underlag. Det krever litt snekkerferdigheter og tilgang til passende lister, og tar litt lenger tid å lage enn tradisjonelt underlag med kryssfiner som konturskjæres (nederste bilde).
I begge tilfeller bruker jeg 12 mm porøs plate som skinneunderlag. 6 mm "trinnlydplater" er også brukbare og bygger følgelig mindre i høyden.



Så med spor oppå:

Svein S
Back to Top
Svein_H View Drop Down
Fremo og MjF medlem
Fremo og MjF medlem


Joined: 22 februar 2008
Location: Norway
Status: Offline
Points: 2110
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Svein_H Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 09 november 2019 at 14:01
Siggen: Har du en link til det Woodland-settet du har kjøpt? Er det "Layout kit" eller "Scenery kit"? Jeg mistenker at det er et "Scenery kit" du har kjøpt; diverse landskapsmateriell som er nok til å dekke et anlegg på ca 120x240 cm men ikke selve anlegget. Du skriver jo også selv "nybegynnersett for landskap".

I så fall må du bygge anlegget/rammeverket selv, men da står du også helt fritt mht byggemåte. Jeg vil i likhet med flere andre her anbefale at du bygger et åpent rammeverk av vertikale spanter, minimum 10-15 cm høyt, enten av listverk/lekter/bord i passende størrelse eller aller helst av finer som er mer stabilt enn heltre. 6-10 mm finertykkelse bør holde i massevis. Få gjerne byggvarehuset til å kappe finerplata i jevne og passende brede strimler med ei bordsag el.l., så blir det også enklere for deg å frakte den hjem.

I stedet for en hel plate på toppen kan du la rammeverket være åpent (slik som bildene til Ses viser), og ha fast underlag kun under sporet og ellers der du vil at det skal være helt flatt.

Du kan også ta utgangspunkt i en helt plate på toppen og bruke stikksag til å sage ut langsmed sporet for å lage nivåforskjeller (søk på "Open grid benchwork, så ser du hva jeg mener), da står du mye friere når landskapet skal utformes.
H0, norsk på 50-tallet en gang
Min hjemmeside
Back to Top
ses View Drop Down
Fremo og MjF medlem
Fremo og MjF medlem
Avatar

Joined: 09 november 2006
Location: Norway
Status: Offline
Points: 3922
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote ses Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 09 november 2019 at 14:22
HVis man lurer hvordan man bygger landskap der det er brukt helt åpen ramme, så viser dette bildet kanskje litt om hvordan. Altså pappstrimler limt/festet i flettverk, og her avispapirbiter påklistret med tapetlim oppå der i passende tykkelse (ca 5 lag). Bildet er fra den samme Fremo-modulen som vist i innlegget mitt litt lenger opp. Fremo-modulene bruker som man ser finér i utvendig kasse, som dermed blir et stabilt ytre rammeverk.


Svein S
Back to Top
 Post Reply Post Reply

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.05
Copyright ©2001-2022 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0,078 seconds.