MODELLJERNBANEFORENINGEN I NORGE (MJF) - forum

  FAQ FAQ  Søk i forum   Arrangement   Registrer ny bruker Registrer ny bruker  Logg inn Logg inn

DCC CV#15 og CV#16

 Svar Svar
Forfatter
  Tråd Søk Tråd Søk  Innstillinger for tråd Innstillinger for tråd
Kjell H. Se rullemeny
Medlem i MJF
Medlem i MJF


Medlem siden: 02 november 2004
Land: Norway
Status: Utlogget
Points: 2272
Innstillinger for innlegg Innstillinger for innlegg   Thanks (0) Thanks(0)   Sitér Kjell H. Sitér  SvarSvar Direkte Link til dette innlegget Tråd: DCC CV#15 og CV#16
    Sendt: 07 juli 2018 kl. 18:47
Jeg forsøker å komme inn i dekoderne i One:87 sin Y1.
 
Den har 3 dekodere - 2 Loksound V4.0 og en digital lyslist. 2-motorer og 10 digitale utganger (minst).
Har funnet ut at CV#15 og CV#16 er "nøkkelen" for å endre CV (som adresse ol.).
Dette er dårlig beskrevet i bruksanvisningen fra ESU og linken til NMRA er også feil.
 
Har funnet noe på NMRAs standarder som sier:
 
125 -   Configuration Variables 15, 16:        Decoder Lock
 
The Decoder Lock is used to change CVs in only one of several decoders with the same short address (CV1) or long address (CV17 and CV18) that are installed in the same locomotive. Assign a number to CV16 in each decoder (i.e.1 to motor decoder, 2 to sound decoder, 3 or higher to other decoders) before the decoders are installed in the locomotive. To change a value in another CV of one of the installed decoders, first write the number 1 (motor), 2 (sound), or 3 or higher (other) into CV15, then send the new value to the CV to be changed. The decoders will compare CV15 to CV16 and, if
the values are equal, the CV to be changed will be changed. If the values in CV15 and CV16 are different, the update will be ignored.
 
Slik jeg forstår dette, er det relativt mangelfullt. Det nevnes ikke om dekoderen er lesbar under "Lock" eller ikke. - Trolig er den lesbar! Dette utelukker avanserte programmeringsverktøy som ESU LokProgrammer på en modell som har etter sigende så mange funksjoner at det ikke var plass i en LokSound-dekoder (rart om ikke SUSI hadde klart dette). Et avansert programmeringsverktøy hadde vært på plass i en slik modell!
 
Det er ikke noen annen vei enn enten å endre CV#17, CV#18  og CV#29 for å endre adressen uten å åpne modellen. Det betinger at CV#15 settes til det samme som CV#16 for hver dekoder - og tilbake igjen!
Mye knotting for kun å endre adresse! - Det spørs om det er lettere å åpne modellen?
 
Noen som har en metode til å gjøre det enkelt (med bekreftelse av adressen)?
 
Til toppen
Johannn Se rullemeny
Medlem i MJF
Medlem i MJF


Medlem siden: 09 april 2011
Land: Norge
Status: Utlogget
Points: 115
Innstillinger for innlegg Innstillinger for innlegg   Thanks (0) Thanks(0)   Sitér Johannn Sitér  SvarSvar Direkte Link til dette innlegget Sendt: 08 juli 2018 kl. 10:51
Decoder lock er beskrevet i den engelske teksten ikke for å låse dekoderen men for å kunne utføre programmering på en enkelt dekoder av flere med same korte eller lange adresse.

Cv16 skal være programmert før dekoder settes inn og være unik for kvar dekoder. Cv15 brukast for å rute programmeringen til den dekoderen som har tilsvarende verdi i cv16 så det er ikkje ein lås for å hindre programmering men for å sikre programmering av rett dekoder.
Norsk H0 2005-, Digitrax Xephyr Xtra, Z21, foreløpig lagra i skap pga oppussing, samt settrackbane sporadisk oppsatt for at junior skal få køyre tog.
Til toppen
Kjell H. Se rullemeny
Medlem i MJF
Medlem i MJF


Medlem siden: 02 november 2004
Land: Norway
Status: Utlogget
Points: 2272
Innstillinger for innlegg Innstillinger for innlegg   Thanks (0) Thanks(0)   Sitér Kjell H. Sitér  SvarSvar Direkte Link til dette innlegget Sendt: 08 juli 2018 kl. 12:39
Denne funksjonen ser jeg opprinnelig er tenkt som "beskyttelse" for at man ikke endrer adresse til systemer der man ikke kan lese ut adressen ("begynnersystemer")  og er siden utvidet iflg. NMRA?
 
"Decoder Lock"-funksjonen låser kun skriving/endring av CVer til dekoder og ikke lesing fra denne. Når man leser ut alle CVer som er programmert i dekoderen ved avanserte dekoderverktøy, vil man få flere dekodere som "snakker i munnen til hverandre" da slike verktøy er kun beregnet for en dekoder alene. Dersom "låsen" hadde fungert på skriving og lesing, kunne man ha åpnet kun en dekoder - selv om det er flere dekodere på loket.
 
Innholdet CV#16 kan endres fritt så lenge CV#15 har samme verdi. Det er ingen nødvendighet å programmere verdien før man setter dekoderen inn i loket - men har man 2 eller flere dekodere, vil alle få samme verdi. Derfor må man programmere dekoderne forskjellig ved at kun en dekoder er tilkoblet programmeringssporet.
"Decoder Lock" slik den er hos ESU virker lite gjennomtenkt! Man kan ikke lese av noen verdier i CV#15 eller CV#16 uten å få uoverensstemmelse da dekoderne svarer med forskjellig verdi (om det er flere dekodere på loket med "låsing" aktivert). Det er altså umulig å lese av verdien for CV#16 for å finne ut hva den er satt til, uten å separere hver dekoder. Man må ha verdiene for CV#15 og CV#16 for å endre adresse på loket uten å demontere loket - og dette er upraktisk.
På Y1 fra One:87 slik den er, må man endre adressebitene uten verifisering og håpe på at dette er riktig. Ikke alle digitalsentraler kan gjøre dette uten feilmelding. Ofte i dag leses CV-verdien som bekreftelse at dekoderen har endret verdi - og dette går ikke når 3 dekodere svarer med ulik takt og forskjellig innhold. Derfor får man ofte feilmelding som "kvittering". Det hadde gått an å montere et "musepiano" for mating av hver dekoder under loket, slik at man kan komme til hver dekoder separat.
Når Y1 fra One:87 heller ikke har låsing på alle 3 dekodere (bare 2 av 3), så kan man endre samme CV på 2 dekodere i stedet for en - utilsiktet.
 
(Ufullstendig setning.)


Endret av Kjell H. - 08 juli 2018 kl. 14:16
Til toppen
 Svar Svar
  Del innlegg   

Forum: Forumtillatelser Se rullemeny

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.06
Copyright ©2001-2016 Web Wiz Ltd.

Denne siden ble generert på 0,156 sekunder.